Radu Crișan, șeful Direcției Silvice: Aproape jumătate din suprafața județului este împădurită
Adriana Năstase
Șeful Direcției Silvice Hunedoara, Radu Crișan (foto), susține că situația financiară a Direcției este una foarte bună, iar furtul de lemn nu este o problemă în județ.
Reporter – Domnule Director, care este situaţia financiară a Direcţiei Silvice Hunedoara?
Radu Crișan – Situaţia financiară a Direcţiei Silvice Hunedoara este una foarte bună, în ultimii ani reuşind nu numai să realizăm dar şi să depăşim toți indicatorii economici specifici, obţinându-se profituri istorice – anul 2022 profit brut 14 milioane lei – ce asigură stabilitatea financiară necesară unei bune gospodăriri a pădurilor hunedorene.
R. – Cât din suprafaţa judeţului Hunedoara este împădurită?
R. C. – Judeţul Hunedoara, cu 316.000 ha, este situat pe al treilea loc în ţară ca suprafaţă a fondului forestier, după judeţele Suceava şi Caraş-Severin. Aproape 50 la sută din suprafaţa judeţului este acoperită de păduri, semnificativ mai mult decât procentul suprafeţei împădurite a ţării (27,7 la sută).
R. – Care este suprafaţa pădurilor pe care Direcţia Silvică le administrează?
R. C. – Direcţia Silvică Hunedoara administrează 66 la sută din fondul forestier al judeţului, respectiv 208.300 ha, din care 61.717 ha fond forestier privat şi fond forestier al U.A.T-urilor şi 146.585 ha păduri proprietate publică a statului. Restul suprafeţei este administrat de către alte ocoale silvice autorizate, denumite ocoale silvice de regim, înfiinţate de primării sau de persoane fizice/juridice sau de asocieri ale acestora.
R. – Mai este furtul de lemn o problemă în judeţul nostru?
R. C. – În judeţul Hunedoara furtul de material lemnos nu a fost niciodată o problemă deosebită. Spre exemplu, anul trecut a fost tăiat ilegal un volum de 784 mc, pentru 605 mc încheindu-se un număr de 99 acte de infracţiune, iar restul volumului fiind imputat pădurarilor gestionari de cantoane.
R. – Având în vedere că se apropie „Săptămâna Verde” ne puteţi spune dacă Direcţia Silvică este implicată în educaţia pentru mediu?
R. C. – În calitate de administrator de păduri, Direcţia Silvică Hunedoara acordă o deosebită atenţie educaţiei orientată către protejarea valorilor naturale şi este permanent implicată în acţiuni educative. Propunerea noastră pentru elevi şi profesori în „Săptămâna Verde” este de a vizita cele 4 trasee educative realizate până în prezent: Traseul Stejarilor şi Traseul lui Ghinduţă din Pădurea Bejan (Deva), Traseul Măgura Zamului şi Traseul Runcu. Informaţii despre aceste trasee pot fi găsite pe pagina de internet a Direcţiei Silvice. Totodată aş dori să vă informez că în curând vor începe înscrierile pentru deja tradiţionalul concurs internaţional „Tineri în pădurile Europei”, a cărei fază de preselecţie naţională este organizată de RNP-Romsilva şi direcţiile silvice judeţene.
R. – Cum se face valorificarea superioară a masei lemnoase pentru a fi pusă în circuitul economic?
R. C. – Au existat şi există in continuare preocupări cu privire la valorificarea superioară a masei lemnoase. Legislaţia prevede două modalitaţi de valorificare a masei lemnoase: ca lemn fasonat (punerea pe piață făcându-se pentru sortimente industriale, majoritar din depozite de masă lemnoasă) si ca lemn “pe picior” (punerea pe piată făcându-se direct din pădure, practic operatorii economici cumpărând arborele întreg). Dacă, pană mai acum câţiva ani, modul de valorificare ca lemn “pe picior” era undeva la 95 la sută, astăzi, legislaţia obligă ca cel puţin 50 la sută din masa lemnoasă sa fie pusă in circuitul economic (licitaţii) ca lemn fasonat. Amintim aici şi trecerea, in totalitate, la valorificarea masei lemnoase prin licitaţii electronice, cu participare on-line a operatorilor economici de la preselecţie până la contractare, nemaifiind necesară prezenţa fizică a acestora, fapt ce a dus la obţinerea unor preţuri de valorificare superioare celor obţinute prin licitaţiile tradiţionale (strigare, plic inchis sau o combinaţie a acestora).