O suprafaţă de 20 la sută din teritoriul României este declarată arie naturală protejată prin lege. Există o listă care cuprinde o serie de parcuri şi rezervaţii naturale protejate, despre care populaţia României nu cunoaşte foarte multe lucruri. Lipsa de interes a autorităţilor şi lipsa de acţiuni concrete în vederea protejării acestora, duc la degradarea lor ireversibilă. Asociaţia Rangerilor din România este printre puţinele organizaţii care desfăşoară diverse acţiuni de conservare şi ocrotire a biodiversităţii din aceste zone.
Bani europeni pentru protejarea mediului
Asociaţia Rangerilor din România (ARR) a demarat un proiect cu titlul „Convieţuire om-natură în Retezat Nord şi zonele limitrofe“. Proiectul este finanţat prin Granturile Spaţiului Economic European 2009-2014, fonduri oferite de către Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Proiectul va dura doi ani şi are drept obiectiv sprijinirea dezvoltării durabile şi îmbunătăţirea stării mediului în ariile protejate.
Problemele care necesită atenţie şi sunt vizate de acest proiect sunt degradarea stării mediului, eco-turismul slab dezvoltat şi promovarea insuficientă a zonei Parcului Naţional Retezat (PNR) drept obiectiv cu potenţial turistic major. Principalii beneficiari ai proiectului sunt locuitorii din zonă şi din localităţile învecinate.
Vor fi organizate o serie de cursuri de instruire care vor cuprinde tematici diferite. Se va pune accent pe instruirea rangerilor voluntari, dar şi a celor deja implicaţi în activităţile administrative ale PNR.
Obiectivul cel mai important este educarea tinerilor
O parte din acţiunile incluse în proiect sunt adresate copiilor şi tinerilor, în vederea creşterii conştiinţei ecologice şi a educării privind protecţia mediului. Programul educativ cu titlul „Adoptă un râu“ va implica echipe formate din elevi şi profesori, care vor supraveghea curăţenia de pe râul ce străbate localitatea Sălaşu de Sus. O altă acţiune va fi concursul şcolar „Natură & Oameni“ care se va desfăşura în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Concursul presupune particparea elevilor cu eseuri pe subiectul „De-aş fi ranger în Retezat“ şi lucrări de grafică pe tema „Omul prieten sau duşman al naturii“. De asemenea vor fi organizate tabere de junior rangeri, care vor oferi tinerilor vacanţe active petrecute în mijlocul naturii, unde se va cultiva aprecierea şi respectul faţă de natură.
Cine sunt rangerii şi cu ce se ocupă ei?
Principalele atribuţii ale unui ranger sunt acelea de protejare a naturii şi de educare a societăţii în ceea ce priveşte comportamentul şi relaţia cu mediul înconjurător. Despre activităţile rangerilor din fiecare zi ne-a vorbit Alin Ivaşcu, de profesie inginer electromecanic, actualmente „înrolat“ în armata rangerilor din Retezat şi un bun cunoscător al naturii. „Avem sarcina de a impune şi proteja respectarea legislaţiei în vigoare în ariile naturale protejate. Avem obligaţia de a oferi turiştilor siguranţă pe parcursul traseului. Ajutăm la stingerea eventualelor incendii din pădure, ne ocupăm de marcarea traseelor şi a limitelor ariilor protejate. Întocmim hărţi şi alte lucruri necesare pentru turişti cum ar fi panourile informative de pe trasee. În activităţile noastre încercăm mai mult să informăm şi să educăm oamenii, decât să fim nevoiţi să recurgem la amendarea lor. O altă activitate importantă este identificarea şi monitorizarea plantelor şi a vietăţilor care se găsesc pe teritoriul PNR. În responsabilitatea noastră avem doar ariile naturale protejate, cu toate acestea încercăm să intervenim şi în locurile în care credem că este mare nevoie.“
Un semnal de alarmă l-a dat Claudia Danău, biolog de profesie, care a dorit să atragă atenţia asupra comportamentului celor care vin la Festivalul Narciselor. Evenimentul s-a desfăşurat cu puţin timp în urmă. „Oamenii consideră că ruperea florilor este obligatorie atunci când vin în Poiana Narciselor. Dorim să le atragem atenţia că acest lucru nu este necesar. Este suficient dacă mergem să admirăm frumuseţea florilor fără a le distruge“, a spus Claudia Danău, care face parte din echipa rangerilor din PNR.
Evenimentul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Direcţia Silvică Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…