ActualitateFlash

Raport aflat pe masa Guvernului: Dezastru în România, în caz de război. Populația nu poate fi protejată

Curtea de Conturi a elaborat un ra­port și recomandă autorităților ela­bo­rarea unei ”Concepții naționale pentru adăpostirea populației în situație de conflict armat”. Curtea de Conturi arată, în prezent, că fondul de adă­pos­tire al populației este în stare dezas­tru­oa­să, scrie stiripesurse.ro.

Prea puțin
În România, capacitatea de adăpostire a populației în caz de atac aerian este de 3,21% (611.922 persoane) în adăposturi special construite, respectiv de 5,19% (989.507 persoane), dacă luăm în con­siderare și alte spații de adăpostire iden­tificate (spații de la metrou, parcări, pa­saje și galerii subterane, tuneluri etc.), raportat la totalul populației rezidente (19.053.815 persoane). Din totalul de 5072 de adăposturi de protecție civilă, pu­blice și private, 2543 sunt neo­pe­ra­ționale (50,14%). Fondul de adăpostire este vechi, 73% din adăposturi, res­pec­tiv 3711, sunt construite înainte de anul 1990.
„Curtea de Conturi recomandă auto­ri­tăților responsabile să elaboreze o Con­cepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adă­pos­tirii populației, întrucât actuala orga­ni­zare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție su­ficientă a populației în situația unui con­flict. De asemenea, Curtea apreciază că sunt necesare demersuri pentru orga­ni­zarea și actualizarea evidenței adăpos­tu­rilor de protecție civilă și a adăpos­tu­rilor simple, precum și o analiză a fon­dului de adăpostire existent și stabilirea criteriilor de selectare a adăposturilor care urmează să fie reabilitate.
Recomandările au fost formulate cu prilejul unui audit al performanței privind situația adăposturilor de protecție civilă, desfășurat pe parcursul anului trecut și care a vizat perioada 2021-2023. Misiu­nea de audit a evaluat măsura în care: – adăposturile de protecție civilă care compun Sistemul național de adăpostire sunt suficiente pentru adăpostirea po­pulației în caz de conflict armat.
Adăpostirea, ca parte componentă a protecției civile în România, este insu­ficient reglementată, iar legislația exis­ten­tă trebuie adaptată contextului ac­tual, menționează auditorii. Nu a fost de­fi­nit riscul de conflict armat, asociat cu adăpostirea populației și nu a fost sta­bilită o autoritate cu rol principal pentru activitatea de pregătire a adăpostirii po­pulației în astfel de situații excepționale.
În prezent nu se cunoaște numărul total al adăposturilor de protecție civilă și al adăposturilor simple care se pot amenaja în astfel de situații, întrucât cele mai multe autorități publice locale nu au inventariat spațiile de adăpostire.
Reglementările privind activitatea de adăpostire a populației în caz de conflict armat și dotarea majorității adă­pos­tu­rilor de protecție civilă și a punctelor de comandă sunt rămase la nivelul anilor `70. Întrucât nu au existat situații de conflict armat pe teritoriul României, adăposturile nu au fost utilizate în scopul pentru care au fost construite. În pre­zent, multe dintre acestea sunt in­sa­lu­bre, impracticabile sau transformate de proprietari în depozite, în timp ce altele au suferit modificări, astfel încât spațiile respective nu mai corespund nor­ma­tivelor de adăpostire.

Amenzile, fără utilitate
În România, capacitatea de adăpostire a populației în caz de atac aerian este de 3,21% (611.922 persoane) în adăposturi special construite, respectiv de 5,19% (989.507 persoane), dacă luăm în con­siderare și alte spații de adăpostire iden­tificate (spații de la metrou, parcări, pasaje și galerii subterane, tuneluri etc.), raportat la totalul populației rezidente (19.053.815 persoane). Din totalul de 5072 de adăposturi de protecție civilă, publice și private, 2543 sunt neope­ra­țio­nale (50,14%). Fondul de adăpostire este vechi, 73% din adăposturi, respectiv 3711, sunt construite înainte de anul 1990.
Instituția de control abilitată pentru verificarea respectării normelor și ins­trucțiunilor privind adăposturile de pro­tecție civilă din România este Inspec­to­ratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Inspectoratul este abilitat să ve­rifice atât fondul de adăpostire existent, cât și adăposturile care se construiesc, în baza avizelor aprobate și a autori­za­țiilor de construcție emise.
Potrivit raportului de audit, reprezen­tanții ISU au remarcat, cu prilejul con­troalelor desfășurate, că aplicarea a­menzilor pentru deficiențele constatate nu constituie un instrument coercitiv des­tul de puternic pentru ca dez­vol­tatorii imobiliari care au în sarcină cons­trucția de noi adăposturi să respecte în totalitate legislația și să solicite la re­cepția finală a lucrării și autorizarea pen­tru construcția adăpostului de protecție civilă, așa cum a fost prevăzut în do­cu­mentația tehnică și în avizul acordat ini­țial”, arată Curtea de Conturi. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura