Raport de Activitate al senatorului Dorin Păran
Aşa cum v-am obişnuit, vreau prin prezentul Raport de Activitate să vă spun câteva lucruri din activitatea mea ca senator al dumneavoastră, în Senatul României şi în teritoriul judeţului Hunedoara.
Pot să vă spun că activitatea unui parlamentar se desfăşoara în două moduri, şi anume: activitatea din Parlament (în cazul meu din Senat) şi activitatea din teritoriu (colegiu nr. 2 jud. Hunedoara). De asemenea ca şi activitate se poate vorbi şi despre apariţiile la TV, radio, presa scrisă etc., cum se poate vorbi şi despre deplasarea din teritoriu la Senat şi invers (1 zi dus, 1 zi întors, în fiecare săptămână, Deva-Bucureşti).
A. Activitatea din Senat
Eu fac parte din Grupul Parlamentar PNL din Senat, şi majoritatea deciziilor privind votul în Plenul Senatului, le luăm în cadrul grupului la şedinţele de grup, unde se discută fiecare lege în parte, înscrisă în Ordinea de Zi din plen.
Ca şi senator fac parte din două comisii şi anume: Comisia Buget Finanţe şi din Comisia de Privatizare şi Dezvoltare Regională.
De asemenea, mai fac parte din Grupuri de Prietenie cu Parlamentele unor ţări ca: Slovenia, Croaţia, Luxemburg. Întâlnirile cu ambasadorii din Croaţia, Slovenia, la aceste grupuri de prietenie, precum şi cu alte delegaţii străine sunt activităţii deosebit de elaborioase şi importante pentru relaţiile României cu ţările Uniunii Europene.
De asemenea, întâlnirile cu delegaţii Fondului Monetar Internaţional şi ale Comisiei Europene – întâlniri – dezbateri sunt extrem de importante pentru România, Guvernul României şi implicit pentru cetăţenii României.
Un lucru foarte important pentru un senator este prezenţa la Lucrările Senatului şi mai ales atunci când grupul depune o Moţiune Simplă sau Moţiune de Cenzură. De asemenea, este foarte importantă prezenţa la votul „la persoană” de exemplu: ridicări de imunităţii, numiri la diverse instituţii ale statului, Curtea de Conturi, Curtea Constituţională, Banca Naţională, C.S.M. etc. Eu am o prezenţă foarte mare, la peste 90% din voturile Senatului României.
Am participat la toate cele 6 moţiuni simple şi 3 moţiuni de cenzură iniţiate de Grupul PNL.
Moţiuni Simple. Două exemple:
• Transporturile sub guvernul PSD sau Drumurile care nu duc nicăieri, respinsă (DA – 56 voturi, NU – 78 voturi, 6 – abţineri);
• S.O.S. Sănătatea în România lui Ponta, respiră artificial, Români mor cu zile – respinsă (DA – 56, NU- 84).
Moţiune de Cenzură. Un exemplu:
• „Alege între România şi Ponta – un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta” – respinsă (voturi DA = 207, impotriva = 8, PSD a ieşit din sală).
La moţiunea de cenzură trebuie jumătate plus unu din numărul Total al Parlamentarilor (ex: 560:2 = 280 voturi) ca moţiune să treacă şi Guvernul să fie demis.
Ca şi senator mai sunt coautor la peste 70 de Iniţiative legislative, iniţiative care sunt semnate şi discutate în Grupul Senatorial PNL. Cele mai importante legi promovate de PNL cu impact mare asupra românilor sunt: Pachetul de Legi Electorale – vezi şi Legea V Votului prin Corespondenţa (pentru Diaspora), Legea Intabulării gratuite – respinsă de PSD, Legea de modificare a Legii antifumat, Legea supermarketurilor etc.
Am peste 30 de luări de cuvânt în plenul Senatului României, precum şi foarte multe intervenţii şi luări de cuvânt la comisiile de Buget Finanţe şi de Privatizare şi Dezvoltare Regională unde sunt adevăratele dezbateri cu reprezentanţi ai ministerelor, iniţiatori, specialişti şi consilieri – experţi parlamentari precum şi invitaţi din societatea civilă. Raportul comisiilor de specialitate este foarte important la prezentarea legii în plen pentru votul final.
B. Activitatea din teritoriu (colegiu) jud. Hunedoara
Activitatea din teritoriu este strâns legată de problemele cetăţenilor cât şi de activitatea instituţiilor publice din judeţul Hunedoara.
O preocupare continuă am avut şi am în continuare vis-a-vis de lucrările la autostrăzile Deva – Orăştie şi Deva – Lugoj. Sper ca la anul (mijlocul lui 2017) să circulăm pe autostradă: Aurel Vlaicu – Ohaba, Lăpugiu, care străbate de la est la vest judeţul Hunedoara, iar descărcarea, urcarea pe autostradă de la Şoimuş să fie finalizată, cu alte cuvinte să putem circula continuu pe tronsonul de autostradă Sibiu-Nădlac şi în continuare spre Viena etc.
De la cele două birouri senatoriale din Brad şi Orăştie preiau problemele cetăţenilor (prin cele 2 consiliere angajate) legate de pensii, locuri de muncă, presupusele abuzuri ale autorităţilor precum şi chestiuni legate de infrastructura localităţilor etc.
Întâlnirile de la Prefectură cu reprezentanţii Sindicatelor şi Patronatelor de asemenea sunt foarte importante pentru modificări legislative şi pentru crearea şi menţinerea locurilor de muncă.
De asemenea, am numeroase deplasări la primăriile din Colegiu (37 de primării) şi nu numai, pentru a discuta cu primarii chestiuni legate de proiecte, finanţări şi stadiul executării unor lucrări de infrastructură, reparaţii şcoli etc.
Am dese întâlniri cu preoţi, personal neclerical, pentru finanţarea reparaţiilor unor lăcaşuri de cult, precum şi salarizarea personalului.
Participarea la unele seminarii, evenimente, organizate de reprezentanţii judeţeni din învăţământ şi sănătate, este o activitate la care de câte ori am putut am participat cu multă plăcere.
Sigur, activitatea din teritoriu este strâns legată de politic şi aici mă refer la participarea în campanii electorale de alegeri: Alegerea Preşedintelui României, Alegeri Europarlamentare, Alegeri locale, Alegeri Parlamentare.
Legătura mea ca senator cu dumneavoastră, cetăţenii judeţului Hunedoara o realizez şi prin emisiunile radio, TV, sau presa scrisă, fiind o activitate permanentă a mea ori de câte ori am posibilitatea pentru informarea dumneavoastră.
Voi reveni la sfârşit de mandat, în toamnă, cu detalii mai concrete din activitatea de senator de Hunedoara.
Cu stimă,
Senator PNL, Ing. Dorin Păran
Te-ai spetit cu munca, vai de steaua ta !