Cu 88 de dosare sociale active, conducerea comunei Râu de Mori nu are viaţă uşoară. Pe lângă ajutoarele date de stat, sunt cazuri când administraţia locală trebuie să asigure un acoperiş deasupra capului acelora care se confruntă cu imposibilitatea de a-şi întreţine familia, de cele mai multe ori una cu mulţi copii şi necazuri medicale.
Peste 100 de ajutoare de încălzire
„În baza legii, în decembrie 2018 am dat 107 ajutoare de încălzire în cuantum de 26.500 de lei, fiind aferente întregii perioade considerate a fi de iarnă. Aici intră ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică şi combustibili solizi sau petrolieri, care s-au acordat pe bază de cerere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia. Au putut fi solicitate pentru perioada noiembrie 2018- martie 2019. Pentru primirea lor, limita venitului net pe membru de familie a fost stabilită la 615 lei atât în cazul familiilor, cât şi în cazul persoanei singure. Cele pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică s-au oferit doar în situaţia în care acesta s-a dovedit a fi principalul sistem de încălzire utilizat. Pentru acordarea ajutorului cu energie termică, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie a fost prevăzut la 786 de lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure“, a afirmat Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori.
Legea e oarecum nerealistă
În ce priveşte persoanele aflate în ajutor social, sunt scutite de taxe şi impozite, iar atunci când situaţia devine gravă, administraţia locală îşi oferă sprijinul. „În decembrie i-am dat în folosinţă o casă socială lui Liviu Lăcătuş, localnic care are o poveste de viaţă marcată de probleme. Pe un deal, lângă şcoală, am construit din bca şi panouri demontabile un fel de case sociale, cu câte o singură cameră (patru la număr). Au curent electric tras şi apă potabilă obţinută prin captare. Beneficiarii sunt lăsaţi să locuiască acolo, dar nu au drept de proprietate, acesta fiind al primăriei, în totalitate“, a mai spus primarul, care crede că legea e oarecum incompletă, deoarece există discrepanţe majore în cazuistica socială.
Dacă unii nu au efectiv unde locui, alţii se lăfăie în case cu trei nivele. Mingea se pare că rămâne în curtea ANOFM. „Există cerere pentru forţă de muncă, chiar la noi în judeţ, dar nu sunt doritori să pună osul la treabă. Firmele de cablaje sau de construcţii au nevoie acută de muncitori. Dacă cei de la şomaj ar emite adeverinţe făcând o analiză completă a beneficiarilor de ajutor, s-ar mai schimba datele problemei. Mie, personal, îmi convine. Cu cei de la Legea 416 ne facem treaba, mai cu seamă acţiunile de ecologizare. Comuna având o întindere mare, ne este greu. Aşa că mi-ar părea rău să pierdem oameni de la social, dar trebuie să recunoaştem că există şi lume aptă de muncă, dar care stă cu mâna întinsă. Sunt şi mulţi care pleacă prin străinătate câteva luni şi se întorc în ţară, cerând ajutor de la stat“, a concluzionat primarul comunei Râu de Mori.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…