Râu de Mori: urmează asigurarea necesarului de lemn de foc la şcoli
Primarul din Râu de Mori, Niculiţă Mang (foto), anunţă că lemnul de foc va ajunge la şcolile din comună în următoarea perioadă, dezastrul lăsat de inundaţii făcând unele drumuri impracticabile.
„Avem o şcoală generală şi o grădiniţă în localitatea principală, dar şi şcoli primare şi grădiniţe în satele Sibişel, Clopotiva, Ostrov şi Bălanu. Elevii de aici au transport asigurat de trei microbuze, din care două sunt şcolare, iar unul se află în proprietatea primăriei. Liceenii merg la Haţeg. Unii se deplasează cu transportul în comun, fiindu-le decontate abonamentele, iar cei din Sibişel o fac cu microbuzul administraţiei publice. S-au realizat mici reparaţii, inclusiv igienizări la şcoală, dar problema noastră e alta. Lemnele pentru iarnă au fost tăiate, însă din cauza inundaţiilor din zonă, nu le-am mai putut aduce din pădure. Drumul a fost rupt. Urmează să facem şi asta, ca să fie stocul asigurat la toate instituţiile noastre de învăţământ. Referitor la cele două şcoli care au fost închise acum trei ani (Valea Dâljii şi Unciuc), din pricina lipsei elevilor şi a costului per elev, depăşit cu mult, sperăm să fie ultimele cu o astfel de soartă, deşi la cum stăm cu natalitatea aflată în scădere de la an la an, tare ne e teamă ca nu cumva să mai fie propuse spre desfiinţare şi altele. La Unciuc au fost mari nemulţumiri în rândul localnicilor, existând copii de nivel preşcolar care nu mai aveau posibilitatea să înveţe la ei în sat. Pe de altă parte, de la şcoala din Ostrov au plecat 12 copii, motivul ţinând de faptul că părinţii s-au mutat de pe meleagurile natale ”, a spus Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.
Acesta a mai precizat că elevii care provin din familii cu neajunsuri mari primesc burse sociale, în baza unui dosar ce presupune îndeplinirea anumitor condiţii. În medie, conducerea locală oferă în jur la 15 astfel de ajutoare, urmărindu-se combaterea abandonului şcolar.