Război între un taximetrist şi firma la care lucrează
Ieri, la sediul redacţiei noastre a venit Beniamin Todea, un hunedorean care, spune el, a pătimit din cauză că a decis să se facă taximetrist. Fiind în căutarea unui loc de muncă, acesta a hotărât la sfârşitul lunii noiembrie 2015 să se angajeze la firma SC Fly Taxi Class SRL din Deva, însă lucrurile nu au mers tocmai în direcţia dorită, susţine el. Acum, la doar două săptămâni de la angajare, Beniamin Todea acuză angajatorul că îl pune la plată nejustificată iar patronul îl acţionează în instanţă.
Vrea să repare maşina pe banii mei
Totul a început după ce Beniamin Todea a lovit taxiul pe care lucra. „La câteva zile după ce m-am angajat, am avut un accident cu maşina firmei, m-a lovit unul cu camionul. S-a spart farul şi s-a rupt bara din faţă. Am vrut să anunţ poliţia, dar patronul nu m-a lăsat, a zis că o rezolvăm noi cumva. Probabil nu are asigurare pe maşină, cred eu, altfel nu îmi explic reacţia lui. A spus că o duc ei la service, apoi s-au răzgândit şi mi-au spus să mă ocup eu de maşină. M-am dus cu ea la Simeria să o repar şi am dat comandă de piese, costă 600 lei. Acum, patronul îmi spune că trebuie să repar maşina pe cheltuiala mea şi îmi cere 2.000 lei. I-am dus maşina lovită în faţă la sediul firmei, dar cheile au rămas la mine. Astăzi (n.r..ieri), i le-am dat unui coleg să le ducă patronului însă m-am trezit cu ameninţări din partea lui. Mi-a spus că îmi taie gâtul şi a trimis nişte colegi să mă urmărească prin oraş şi să mă prindă. O să îi fac plângere şi la Parchet“, susţine Beniamin Todea. Mai mult decât atât, bărbatul spune că nu are atestat de taximetrist şi nici nu a fost angajat cu forme legale, motiv pentru care a depus o sesizare şi la ITM Hunedoara.
Riscurile sunt mari
În cazul firmelor şi a transportatorilor de persoane în regim de taxi, legislaţia spune foarte clar care sunt documentele absolut obligatorii pe care trebuie să le deţină. „Atestat profesional, licenţă de transport persoane în regim taxi sau autorizaţie eliberată de autoritatea de autorizare din cadrul primăriei, verificare metrologică a aparatului de taxare, RCA şi asigurare pentru bunuri şi persoane, ITP pentru taxi, ecuson cu fotografie şi date identificare taximetrist, aparat de taxare fiscalizat, ecusoane cu numărul autorizaţiei taxi şi valabilitatea acesteia tip autocolant aplicat pe maşină, lampă taxi, autocolante pe maşină aplicate alb-negru (tip şah), tarife aplicate pe bord şi în exterior pe portiere. Cine nu respectă legislaţia în materie, suportă consecinţele legii“, a declarat comisarul şef Dan Micu, şeful Poliţiei Rutiere Hunedoara. De cealaltă parte, şeful ITM Hunedoara, Adrian Bozdog, spune că a primit reclamaţia depusă şi astăzi, inspectorii vor efectua un control la firma respectivă. În cazul în care se constată că oamenii nu sunt angajaţi cu forme legale, patronul va fi sancţionat cu 10.000 lei amendă pentru fiecare persoană în cauză, a declarat Bozdog.
Nu-i chiar aşa
Pentru a afla şi părerea din partea taberei opuse, şi anume a angajatorului, am vorbit cu un reprezentant al firmei SC Fly Taxi Class SRL, care a negat cu vehemenţă acuzaţiile aduse. „De fapt, Beniamin Todea, după ce a lovit maşina, s-a oferit să o ducă la un service la Orăştie, unde are un prieten. A lăsat-o acolo, l-am tot întrebat de ea şi nimic. Ieri, i-am spus că vreau să mergem după maşină să văd şi eu în ce stare este, a plecat pe furiş şi m-a sunat să îmi spună că o lasă la Sântuhalm, în parcare. Într-un final, mi-a lăsat-o în faţă la sediu, spunându-mi că nu a reparat-o, dar cheile abia ieri mi le-a trimis printr-un coleg. Eu nu i-am cerut bani pentru reparaţie iar maşina respectivă are asigurare. Toate maşinile noastre sunt în regulă, cu toate actele valabile. Referitor la angajare, un atestat costă 700 lei şi pentru început am decis să facem o înţelegere scrisă, un fel de contract, lucru pe care îl pot dovedi, pentru că mi-a adus toate documentele lui. I-am spus să vină să discutăm amiabil, însă nu a dorit acest lucru. Îi facem plângere pentru abuz de încredere şi furt“, a declarat Laurenţiu Lazăr, reprezentantul firmei de taxi.
Potrivit Primăriei Deva, firma Fly Taxi Class are atribuit un număr de şapte autorizaţii taxi.
lucrurile sint simple, in urma accidentului unul din soferi este de vina daca soferul de taxi este nevinovat masina se repara pe polita autocamionului si nu vad de ce nu profita de lucru asta. daca in schimb soferul de taxi e vinovat trebuie sa i dea polita autocamionului ptr reparatii. daca se urmareste firul asta se va observa imediat cine minte