Reabilitare termicã, la anul

Nicolle Ebner

Consiliul Local Hunedoara a aprobat criteriile de selectare şi de stabilire a priorităţilor, pe baza cărora vor fi incluse, în programul de reabilitare termică, blocurile de locuinţe din municipiu. Ordinea pe lista priorităţilor va fi stabilită în funcţie de punctajul obţinut de fiecare imobil, însă, în limita resurselor bugetare disponibile anul viitor.

Au prioritate blocurile cu punctajul cel mai mare
Punctaj maxim (20 puncte) primesc asociaţiile de proprietari care dovedesc faptul că au alocate fonduri pentru lucrări de reabilitare a blocului de cel puţin 400/ apartament. Important este şi regimul constructiv al imobilului. Astfel, pentru blocurile din panouri de beton se alocă 15 puncte iar pentru cele din cărămidă, BCA-10 puncte. Punctaj maxim (10 puncte) primesc blocurile construite între anii 1950–1970, cinci puncte cele ridicate între anii 1971–1980, şi doar două puncte, imobilele construite între anii 1981–1990. Conform hotărârii aleşilor locali, primele blocuri care vor fi incluse în programul de reabilitare termică vor fi cele amplasate în zona A, care au mai mult de 100 de apartamente, şi ale căror faţade sunt în stare avansată de degradare. Pentru asta, asociaţiile de proprietari trebuie să anexeze la dosarul depus la Primăria Hunedoara şi o fotografie, urmând ca o comisie din cadrul primăriei să constate dacă situaţia prezentată este reală.

Nu se admit lucrări parţiale
Consiliul Local Hunedoara a decis că nu vor fi incluse în programul local de reabilitare termică blocurile pentru care asociaţiile de proprietari nu au depus documentaţia pentru toate scările imobilului, sau nu au constituit fondul minim destinat reabilitării termice, de cel puţin 100 lei de locuinţă. Conform normativelor în vigoare, 80 la sută din costul reabilitării termice este asigurat astfel: 50 la sută de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi 30 la sută de administraţiile locale, în limita fondurilor aprobate în fiecare an pentru acest program, şi 20 la sută din valoarea cheltuielilor revine asociaţiilor de proprietari.
În municipiul Hunedoara, până în această lună, au fost depuse solicitări pentru reabilitarea termică a unui număr de peste 30 de blocuri. Din cauza crizei economice, Primăria Hunedoara va putea susţine finanţarea doar pentru o mică parte dintre aceste imobile, de aici şi stabilirea criteriilor de departajare şi selecţionarea primelor blocuri care vor intra în program, anul viitor.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago