Politica si administratie

Reabilitarea sitului industrial Călan readuce speranţa în zonă. Structură de afaceri în locul ruinelor

Volodia Macovei05 calan ramasite combinat

Printr-o hotărâre aprobată la sfârşitul săptămânii trecute, CJ Hunedoara a aprobat modificarea şi completarea Acordului de Parteneriat încheiat între oraşul Călan şi judeţul Hunedoara, în cadrul proiectului „Reabilitarea sitului industrial de pe fosta platformă industrială Călan şi pregătirea lui pentru noi activităţi”.
Ultima modificare
Această ultimă modificare a acordului, solicitată de edilii Călanului, asigură managementul de proiect prin numirea în funcţia de manager de proiect a actualului expert economic, managerul de proiect îndeplinind şi sarcinile care derivă din funcţia de expert economic şi se preia, prin expertul economic, şi managementul economic care anterior a fost externalizat.
Trebuie amintit că proiectul de reabilitare a sitului industrial Călan a fost aprobat de CJ Hunedoara în 2011, odată cu aprobarea cheltuielilor legate de proiect din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Reabilitarea pe fonduri europene se va face în baza contractului de finanţare POR nr. 2340/ 07.10.2011 şi Acordului de parteneriat nr. 3862/2013, modificat vineri.
Peste 1.000 de locuri de muncă
În fapt, proiectul despre care vorbim intenţionează reintroducerea sitului industrial din Călan, în suprafaţă de 41,5 ha, în circuitul economic, prin depoluare, curăţare şi reabilitare, pentru a putea fi transformat într-o structură de sprijinire a afacerilor. Proiectul este împărţit în două faze: prima, în care vor fi  decontaminate terenurile poluate, vor fi demolate clădirile şi plantate terenurile, inclusiv ambalarea şi transportul deşeurilor, iar cea de-a doua va consta în pregătirea sitului depoluat pentru noi activităţi, fază în care vor fi construite clădiri pentru activităţi de producţie şi prestări servicii, va fi construită infrastructura rutieră din interiorul structurii de afaceri şi vor fi create condiţii pentru accesul la toate utilităţile de bază, pentru orice ocupant al structurii de afaceri. Ca urmare, autorităţile estimează crearea, direct şi indirect, a peste 1.000 de locuri de muncă în Călan.
Acord până în 2025
Legat de cheltuielile generate de acest mare proiect, oraşul Călan va contribui, la cheltuieli eligibile, cu 100.000 lei din valoarea eligibilă a primei faze şi cu 500.000 lei pentru faza a doua. În acelaşi timp, pe zona eligibilă, CJ Hunedoara va contribui cu 939.154,04 lei în prima fază şi 7.534.563,95 lei în faza a doua.
Contribuţiile la valoarea neeligibilă vor fi de 698.000 lei în prima fază şi 437.000 lei în faza a doua, de la oraşul Călan, respectiv  14.392.277,74 lei în prima fază şi  5.330.391,65 lei în faza a doua, de la CJ Hunedoara. Cei doi parteneri ai acordului vor mai contribui cu 3.537.186,7 lei oraşul Călan şi 55.415.924,97 lei CJ Hunedoara, reprezentând valoarea fondurilor POR, contribuţia fiind plătită pe măsură ce vin aceste fonduri. Mai trebuie spus că perioada de valabilitate a acordului între oraşul Călan şi judeţul Hunedoara, pentru acest proiect de reabilitare a sitului industrial este cuprinsă între 18 august 2011 şi 28 mai 2025.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura