Categories: Comunitate

Reabilitarea şoselei Petroşani-Voineasa, aproape gata

Carmen Cosman
Reabilitarea DN 7A, Petroşani – Voineasa a adus deschiderea mult aşteptată a judeţului Hunedoara către judeţul Vâlcea.
Lucrările de reabilitare a DN 7A Petroşani-Voineasa sunt finalizate în proporţie de peste 80 la sută. Drumarii lucrează de zor la plombarea gropilor din carosabil şi, acolo unde deja se formaseră cratere, la turnarea asfaltului. De asemenea, au fost turnat un strat de asfalt proaspăt pe podeţele de pe această cale de acces. Drumul este acum circulabil, faţă de vara trecută, când chiar şi cei cu maşini de teren se gândeau de două ori înainte să aleagă această rută, în ciuda peisajului sălbatic. Iar urmările nu s-au lăsat aşteptate. Zeci de şoferi aleg, în fiecare zi, acest drum care leagă judeţele Vâlcea şi Hunedoara, dar şi Alba de Hunedoara, pe lângă Voineasa. „Acum, drumul e circulabil, nu mai rup maşina în două. Dacă îl vor şi moderniza, aşa cum se aude, va fi şi mai bine”, spune unul dintre şoferii care a ales această cale de acces şi care afirmă că a avut o surpriză plăcută să constate că pe acest drum chiar se lucrează.
DN 7A a intrat într-un amplu program de reabilitare pe banii Ministerului Transporturilor, după ce ani de zile, a fost aproape impracticabil din cauza gropilor din carosabil. În această toamnă, urmează să fie organizată licitaţia şi pentru modernizarea drumului, iar lucrările ar urma să înceapă anul viitor, imediat cum vremea va permite.
MesagerulHunedorean

View Comments

  • Repararea e aproape gata ,de reabilitare discutam .Terminati cu procentele ,judetele limitrofe si-au facut reparatiile iar noi asa reabilitati suntem de rasul curcilor.
    Am fost alaltaieri pe traseul Petrosani Obarsia Lotrului Ranca ,Ranca Obarsial Lotrului Sugag Sebes si drumul laudat arata cel mai rau desi e cel mai usor de reparat.
    Trageyi concluziile !

  • sa le fie rusine guvernantilor ca se tot lauda fara sa faca nimic, faca ca drumul sa fie realizat

    hooooooooooooooooooooo

  • Sa se modernizeze la primavara drumul spre Voineasa (Cheile Jietului)asa cum au facut cei din Valcea pana la hotarul cu judetul nostru.

  • Iarna aceasta, Vulcan, Arieşeni, Bor­sec şi Sinaia sunt localităţile care se bucură de noi instalaţii de transport pe cablu. Programul Ministerului Dez­voltării Durabile şi Turismului con­tinuă. Anii următori, staţiuni precum Borşa, Straja sau Cavnic vor avea o faţă nouă. Cea mai spectaculoasă investiţie nu se anunţă în Pa­râng, acolo unde statul român este gata să bage circa 80 de milioane de euro, ci în judeţul Vâlcea, la Voinea­sa.

    Pe malul Lacului Vidra, în zona cunoscută de localnici drept Mioarele Coasta Benghii Puru, va fi amenajat un domeniu schiabil unic pentru ţara noastră. Acolo se găseşte în clipa de faţă unul dintre cele mai puţin alterate spaţii montane europene. Prin această investiţie, al cărui beneficiar va fi Consiliul Local Voineasa, va fi amenajat cel mai valo­ros domeniu schiabil din Carpaţii Meridionali. Ideea acestei noi staţiuni de schi a pornit de la faptul că iubitorii sporturilor de iarnă din judeţul Vâlcea, dar şi cei din Oltenia nu au o variantă modernă pentru petrecerea vacanţelor din perioada Sărbătorilor de Iarnă. Acum, oltenii merg fie la Rânca, fie la Straja. Zona va fi transformată într-un imens parc dedicat sporturilor de iarnă, competitiv pe plan internaţional, completat de cea mai frumoasă zonă de agrement de pe lacurile de acumulare din România. În plus, Voineasa va fi o alternativă serioasă la staţiunile de pe Valea Prahovei.

    Din punct de vedere al preci­pi­ta­ţi­ilor, zona este una foarte bogată. Acest lucru se datorează faptului că Munţii Latoriţa sunt înconjuraţi de alţi munţi înalţi precum Parâng, Şureanu, Cindrel, Lotrului sau Căpăţânii. În plus, expunerea către nord va face ca sezonul de schi să se întindă din decembrie până în aprilie, aşa cum se întâmplă la Straja sau la Sinaia. Alimentarea cu apă a instalaţiei de zăpadă artificială se va face uşor din Lacul Vidra, amplasamentul pompelor fiind proiectat în apropierea luciului de apă.

    Practic, cele 28 de milioane de euro alocate de la Ministerul Dezvoltării Durabile şi Turismului vor fi cheltuite pe amenajarea de pârtii, îmbunătăţirea reţelei de utilităţi, in­sta­laţie de zăpadă artificială, achi­zi­ţi­onarea a două maşini pentru amenajarea pârtiilor în timpul sezonului rece, ridicarea unei parcări supraetajate de 400 de locuri, construcţia unei telegondole cu staţie intermediară, a unui telescaun fix, de patru locuri, şi a două teleschiuri. Toate instalaţiile de transport pe cablu vor fi produse de Leitner, în vreme ce lucrarea va fi realizată de Acomin Deva, aceeaşi societate care a ridicat telescaunul din Valea Soarelui de la Sinaia, pe cel de la Arieşeni, precum şi telegondola de la Vulcan.

    Aceste investiţii vor duce la dezvoltarea ulterioară a zonei, iar prin efectul său multiplicator vor acţiona ca un element dinamizant al sistemului economic, susţine Mihail Prădatu, arhitectul care a realizat studiul de fezabilitate pentru acest proiect. Acomin Deva a semnat deja contractul pentru demararea lucrărilor care vor începe în lunile următoare, imediat după topirea zăpezii.

    Pârtia Mioarele va avea, în total, peste 3.000 de metri lungime şi va fi dotată cu instalaţie de nocturnă - cea mai lungă din România - şi instalaţie de zăpadă artificială. În total, domeniul schiabil de la Voineasa va avea o suprafaţă de 21 de hectare, lungimea însumată a pârtiilor fiind de 4,8 kilometri. Pistele de schi din partea superioară vor fi uşoare, astfel că stratul de zăpadă va rezista mai mult nu doar datorită altitudinii superioare. Telegondola Leitner va avea, în total, o lungime de 2.920 de metri şi va putea transporta 2.200 de persoane pe oră. Vor fi 94 de cabine, care pe timpul nefuncţionării insta­la­ţiei vor fi depozitate în garajul si­tuat pe malul Lacului Vidra. Telegon­dola va asigura deservirea pârtiei Mioa­re­le, dar şi accesul turiştilor în golul al­pin, acolo unde va fi dezvoltat do­me­niul schiabil. Teles­ca­unul fix va putea transporta 1.400 de persoane şi va avea o lun­gi­me de 1.110 metri.

    Durata unei curse va fi de 8 mi­nute şi 7 secunde. Teleschiul din golul alpin va avea lungimea de 733 de metri şi va putea transporta aproape 700 de turişti în numai o oră. În total, la Voineasa vor fi şase pârtii de schi. De asemenea, în golul alpin vor fi amenajate spaţii pentru Salvamont, Jandarmeria Montană, perso­nalul care va lucra în zonă, precum şi un restaurant după model austriac. În viitor se urmăreşte dezvoltarea domeniul schiabil în partea superioară, astfel încât să se poată schia până la Rânca Gorj. Acest scenariu este însă greu de realizat dacă ţinem cont că gorjenii nu au reuşit nici acum să pună în funcţiune telescaunul construit pe fonduri europene şi finali­zat încă de anul trecut.

    Poziţionarea telefericelor pe munte
    Telegondola debraiabilă cu opt locuri va avea staţia de îmbarcare pe malul Lacului Vidra, la 1.320 de metri altitudine. Sosirea va fi la Cota 1.925, în vreme ce intermediara va fi plasată la Cota 1.850. Telescaunul fix va fi montat în golul alpin, pe Pârtia Vf. Stana Miru Vf. Coasta Benghii, cu plecarea la Cota 1.770 şi sosirea la Cota 1.943. De asemenea, tot în partea superioară a domeniului schiabil va fi amplasat un teleschi care va avea îmbarcarea la Cota 1.852 şi debarcarea la Cota 1.975.

    De asemenea, pentru începători va fi montat un teleschi în partea de jos. Pârtia de schi Mioarele va avea două tronsoane. Primul, care se întinde de la parcarea supraetajată până la staţia intermediară a telegondolei, va avea un grad de înclinare mediu de 26%. Traseul va fi paralel cu cel al telegondolei şi va avea o lungime de 2.495 de metri. Al doilea tronson se va întinde în golul alpin situat în partea superioară a domeniului schiabil.

  • 80 % este f. Bine!!!
    Nu stiu acum, rapid, ce inseamna, dar acum 2 zile am venit de la Obirsia Lotrului la Petrosani. E jale dragii mei. Daca asta e drum reabilitat, atunci mai bine emigratia !!! La vest la Hungary , Austria si ce-o mai fi!!!

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago