Maximilian Gânju
După abolirea legii comuniste, care interzicea închiderea balcoanelor pentru a nu fi afectată vizual arhitectura stradală, mii de locuitori ai Văii au trecut la închiderea acestora, în vederea extinderii „spaţiului vital”.
Din păcate, închiderea balcoanelor a fost executată de fiecare familie „după buget”. Astfel, s-a ajuns ca de la un etaj la altul, materialele folosite să fie radical diferite, iar culoarea zidăriei, a geamurilor sau forma să dea o notă de „original” fiecăruia. În plus, foarte puţini dintre proprietarii balcoanelor transformate în sere au respectat toate prevederile legale. Potrivit legilor în vigoare de ani buni, pentru a închide un balcon este necesar acordul primăriei pe raza căreia domiciliază proprietarul apartamentului. Pentru aceasta, trebuie să fie achitată o taxă de „urbanism”, dar şi alte taxe care în final ridică preţul construcţiei. Cum principala problemă a locuitorilor Văii Jiului este sărăcia, cei mai mulţi au preferat să treacă peste toate aceste etape. „Marea majoritate a celor care îşi închid balcoanele nu solicită autorizaţie de la primărie. Cei mai mulţi sunt persoane nevoiaşe, un proiect costă ceva bani, iar oamenii de la noi nu prea au bani”, susţin angajaţii municipalităţii.
Blocurile „pestriţe” mai au însă o şansă după ce sunt incluse în proiectul de reabilitare termică. Deşi, în Petroşani, acest proiect derulat la nivel naţional şi subvenţionat într-o măsură şi de stat, merge greu, rezultatele sunt spectaculoase. Un exemplu concludent sunt blocurile reabilitate din apropierea Pieţei Centrale sau cele din apropiere de centrul oraşului, care arată ca nişte imobile noi nouţe.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…