Comunitate

Recent, a început „Rabla pentru sobe”. Râu de Mori a accesat programul, la prima strigare

Magdalena Șerban

Românii din zonele montane ar putea consuma mai puţine lemne pe timpul iernii. Ministerul Mediului a lansat programul pilot Rabla pentru sobe prin care cetățenii pot primi până la 10.000 de lei pentru a schimba soba din casă cu una eficientă energetic. Administrația publică din Râu de Mori nu a ratat șansa să-și sprijine comunitatea.

Rapizi
Fiecare primărie de comună eli­gi­bilă poate accesa prin programul Ra­bla pentru sobe până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 de localități din zonele de munte din țara noastră. Se estimează ca prin acest program se vor finanța 50.000 de sobe. ,,Ne-am înscris încă din primele 3 minute de la lansare. Înlocuirea sobelor vechi este ideală pentru toți cei care vor sobe moderne și cu mult mai eficiente, adică să aducă niște costuri reduse la consumul de lemne. Prin intermediul programului guver­na­mental, vor putea fi achiziționate apa­rate de încălzire noi (sobe, ter­mo­sobe, șeminee, termoșeminee pe lem­ne, peleți, brichete), a căror pu­tere să nu depășească 35 kw și care să respecte anumiți parametri obli­ga­torii și randament minim 80 %. De asemenea, eligibile prin acest pro­gram sunt și achizițiile de coșuri de fum ceramice sau metalic cu perete dublu (cheltuielile reprezentând con­travaloarea achiziționării şi ins­ta­lării/montării coșului de fum sunt acoperite în li­mita a 2.000 de lei), pre­cum și serviciile de ins­ta­lare și montaj pentru aparatul de încălzire şi coșul de fum”, a a­nunțat pri­marul din Râu de Mori, Flaviu Dilertea (foto).

Pașii de parcurs
După ce se va aproba su­ma soli­ci­ta­tă, Administrația Fondului pentru Mediu – A.F.M. va lansa etapa de înscriere pentru locuitorii interesați. Cetățenii se vor înscrie în program pe o plat­formă online, în limita sumei aprobate pentru Primăria Râu de Mori. La finalul perioadei de înscriere în pro­gram, A.F.M. va trimite administrației publice locale lista cu persoanele din comună solicitante, etapă ce va fi urmată de încheierea contractelor de finanțare. După înregistrare, fiecare solicitant va primi un voucher pe care îl poate folosi pentru a cumpăra noua sobă. În fiecare sesiune de înregis­trare, o persoană poate trimite doar o singură cerere. Finanţarea se acordă unui solicitant de finanţare în procent de 70% din valoarea totală a chel­tuielilor eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA. Contribuţia proprie trebuie să fie în procent de minimum 30% din valoa­rea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului și va fi suportată de către beneficiar. Detalii despre condițiile pe care cetățenii trebuie să le înde­plinească se pot obține de la adminis­trația publică din Râu de Mori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura