Categories: Comunitate

Recuperarea medicală – specialitate performantă, la spitalul din Hunedoara

Magdalena Şerban

Dr. Marinela Strinu (foto), medic primar recuperare medicală din cadrul Spitalului Dr. A. Simionescu Hunedoara, atrage atenţia în ceea ce priveşte numărul mare de afecţiuni post-traumatice, înregistrat în ultimul timp, în rândul tinerilor. Pe lângă aceştia, râmân în atenţia sa, pacienţii cu afecţiuni cronice artrozice sau neurologice.

Nu e important să dai ani vieţii, ci să dai viaţă, anilor
„Recuperarea medicală este o specialitate complexă şi se află la limita dintre celelalte specialităţi. La noi vin pacienţi cronici, cu deficite motorii funcţionale. Să redai unui pacient imobilizat, posibilitatea de a se îngriji singur, cred că este cea mai mare satisfacţie pentru un doctor. Practic, îi redai independenţa şi poate chiar demnitatea. Recuperarea se poate face la orice vârstă, în funcţie de patologie. Mai există pacienţi cu handicap din naştere, iar în aceste cazuri, ei trebuie să fie învăţaţi cum să trăiască cu acest handicap, astfel încât să nu depindă de alte persoane. Afecţiunile cronice reumatismale sau neurologice necesită tratamente de recuperare medicală, periodic”, afirmă dr. Marinela Strinu.

Boala, imposibil de tratat separat de pacient
Dacă în cazul spitalelor universitare, vectorul de imagine este dat nu doar de renumele medicilor, ci mai ales de cel al instituţiei, la spitalele municipale, nu poate fi vorba decât de o echipă medicală de excepţie. „Pe lângă pacienţii din judeţ, avem pacienţi şi din alte zone ale ţării. Spitalul nostru a fost renovat de curând şi oferă condiţii optime de tratament cu aparatură de ultimă generaţie. Pe parcurs, datorită faptului că pacienţii noştri sunt pacienţi cronici, se creează o legătură strânsă între medic şi pacient, care, de cele mai multe ori, trece de la stadiul strict profesional, la cel sufletesc”, susţine medicul hunedorean.
Dacă în cazul persoanelor în vârstă, e vorba de afecţiuni cronice şi o patologie multiplă, cota alarmantă a ultimilor ani o reprezintă tinerii. „Ne confruntăm cu foarte multe cazuri de pacienţi cu deficienţe survenite în urma accidentelor rutiere sau a accidentelor sportive (spre exemplu, la schi, tenis). Tot ca o concluzie prezentă, pot spune că în ultimii doi ani s-a dublat numărul de pacienţi care se adresează specialităţii noastre. Probabil că e un cumul de factori: deplasarea patologiei reumatismale şi neurologice spre segmentul de vârstă mai tânăr (până în 40 de ani), percepţia adecvată a specialităţii Recuperare Medicală ca o verigă importantă a actului medical, şi nu în ultimul rând, oamenii apreciază calitatea actului medical. Totodată, tratăm şi copii  care au probleme cu coloana vertebrală sau au diverse modificări ale piciorului”, mai arată dr. Marinela Strinu.

Colaborarea strânsă în cadrul echipei
Cât priveşte serviciul medical oferit bolnavilor, activitatea de recuperare presupune lucru în echipă.  „E vorba de o colaborare strânsă între medic, kinetoterapeut, asistenta medicală, asistenta de fizioterapie şi maseur. Orice verigă ruptă poate duce la rezultate medicale slabe, pe care nimeni nu şi le doreşte. În slujba bolnavilor sunt puse cinci saloane şi o rezervă destinată celor care se deplasează mai greu, plus o sală de kinetoterapie, dotată, din 2013, cu bicicletă ergometrică, covor rulant, aparat Kettler multifuncţional, aparat elongaţii cervicale şi un cabinet de electroterapie dotat cu aparatură nouă, performantă”, spune medicul Marinela Strinu.

Policlinica, filtru pentru internări
La rândul său, managerul spitalului municipal din Hunedoara, ec. Nicuşor Eduard Ştefan, subliniază, referindu-se la cabinetul medical din Policlinică, că acesta  beneficiază, la fel ca secţia de Recuperare Medicală, de aparatură performantă, achiziţionată anul trecut. Pe lângă dr. Marinela Strinu, care asigură consultaţii de două ori pe săptămână şi în cadrul ambulatoriului de Recuperare Medicală, aici mai activează încă un medic specialist – dr. Gabriela Cişar, astfel încât să se asigure bolnavilor un program de opt ore, pentru consultaţii, tratament  de fizioterapie, gimnastică medicală şi masaj. Un alt cabinet – cu medic specialist – dr. Gabriel Blaga, este destinat reumatologiei.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un sa­lariu net de vreo 8.000 de lei,…

17 ore ago

Bine ai revenit, Donald Trump! Președintele SUA își preia mandatul săptămâna viitoare

Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…

17 ore ago

Bulina albă

Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…

17 ore ago

Bulina neagră

Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…

17 ore ago

Polițiști puși la zid de proprietarul unei pensiuni turistice

Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…

17 ore ago

Recidivist acuzat că a furat dintr-un magazin scutece pentru bebeluși

Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…

17 ore ago