Categories: Publicitate

Recuperarea robotizată în cazul pacienţilor care au suferit un AVC

  1. DR. Damian Popescu medic primar neurolog, seful Sectiei de recuperare neurologica de la Spitalul de Recuperare Polaris Medical.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o denumire generica pentru un grup de boli ale sistemului circulator cerebral.

O perturbare a circulatiei cerebrale duce la deficite neurologice importante (paralizii, tulburari de vorbire, tulburari de echilibru, coordonare etc.).

Accidentele vasculare pot sa fie produse:

    • prin obstruarea unei artere cerebrale, urmata de distrugerea portiunii de creier alimentata de aceasta (accidentul vascular cerebral ischemic)

    • prin ruperea unui vas de sange si inundarea unei portiuni din creier (accidentul vascular hemoragic).


 

Forma cea mai comuna este accidentul vascular cerebral ischemic, aproximativ 80% din 

totalul de accidente vasculare.

Anual, 15 milioane de oameni au nesansa de a face un AVC ischemic. Aproximativ doua treim

i decedeaza sau raman cu sechele neurologice importante. 

Odinioara AVC-ul era considerat o boala a varstnicului. Schimbarile 

ritmului de viata si expunerea la factorii agresivi de mediu au modificat varsta de debut a accidentului vascular cerebral, astazi ace

asta patologie lovind si persoanele tinere. 

Sedentarismul, obezitatea, alimentatia nesanatoasa, bolile cronice netratate sau tratate necorespunzator (hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, 

dislipidemia, tulburarile de ritm cardiac), consumul de toxice (alcool, tutun, cafea, droguri) si, nu in ultimul rand stresul, sunt factori care cresc riscul de aparitie a acestei boli.

Indiferent de tipul de accident vascular, indiferent daca simptomatologia este discreta, pacientul trebuie sa se prezinte intr-un serviciu de urgenta.

Instituirea unui tratament precoce evita agravarea si salveaza portiuni importante din creier cu reducerea sechelelor neurologice.

In cazul nefericit in care accidentul s-a produs este important procesul de recuperare.

Recuperarea urmareste recapatarea partiala/totala a functiilor cerebrale afectate de boala. 

Chiar daca o portiune distrusa din creier nu se mai reface in urma procesului de recuperare, zone sanatoase “invata” sa preia functiile zonelor afectate.

Neuronii au capacitatea de a realiza noi sinapse, sa isi modifice sinapsele existente si sa produca substante neurotransmitatoare cu rezultate in reluarea functiilor pierdute prin leziunile cerebrale.

Obligarea” celulelor nervoase de a realiza noi conexiuni se face prin proceduri specifice spitalelor de recuperare: kinetoterapie, recuperare robotizata, terapie ocupationala, logopedie, stimulare cognitiva, stimulare electrica neuromusculara, stimulare magnetica transcraniana etc.

Recuperarea medicala trebuie initiata cat mai precoce, inca din timpul internarii in serviciul de medicina de urgenta.

Dupa depasirea perioadei acute, pacientii trebuie transferati in unitati spitalicesti specializate in recuperare.

In cadrul Spitalului Polaris Medical din Cluj, 80 % din patologia care 

necesita recuperare neurologica este d

ata de pacientii care au suferit un AVC.

Experienta noastra ne arata ca performanta in recuperarea pacientilor post AVC este data de implicarea in elaborarea programelor de recuperare a unei echipe multidisciplinare formata din medici specialisti (neurolog, medic de reabilitare medicala, cardiolog, diabetolog, psihiatru) fiziokinetoterapeuti, psihologi, logopezi si nutritionisti – care sa coopereze pentru a personaliza la maxim programul de recuperare al pacientului. La fel de importanta este punerea in practica a planului de recuperare elaborat intr-o baza de tratament foarte bine dotata care sa includa si tehnologia robotizata asistata combinata cu realitate virtuala.

Recuperarea robotizata este o ramura a bioingineriei care are ca obiectiv extinderea procesului de recuperare prin utilizarea de dispositive robotice. In Spitalul Polaris Medical s-a infiintat un centru de recuperare robotizata dotat cu un aparat de tip Lokomat si Armeo Spring.

Lokomatul este un exoschelet robotizat combinat cu un dispozitiv de sustinere dinamica a greutatii corpului care asista si reabiliteaza mersul pacientilor cu probleme locomotorii. Datorita reproducerii fidele a mersului fiziologic si implicarii active a pacientului prin joc si taskuri, sunt activate mecanismele de neuroplasticitate responsabile de reabilitarea motorie. Astfel, Lokomatul este utilizat cu rezultate notabile in patologia neurologica (paralizia membrelor inferioare ca urmare a accidentelor vasculare, traumatismelor craniene, traumatismelor vertebrale, scleroza multipla, poliradiculonevrita, distrofiile musculare).

Utilizarea Lokomatului se poate face din momentul prezentarii in serviciul nostru, daca starea clinica a pacientului permite verticalizarea si mobilizarea extremitatilor. Durata tratamentului este variabila in functie de patologie. In cazul accidentelor vasculare cerebrale se efectueaza 3-5 sedinte/saptamana, cu durata de 50 minute, pe o perioada de 3-6 saptamani, in functie de severitatea deficitelor neurologice.

Armeo Spring este un dispozitiv de recuperare a deficitelor motorii ale bratelor si mainii. Este conceput sub forma unui exoschelet cu numerosi senzori de miscare si a unui sistem de realitate virtuala. Pacietul interactioneaza cu obiectele din universul virtual prin miscarea membrului afectat. Astfel, se pot recupera deficite motorii si tulburari de coordonare ale membrelor superioare, specifice unor afectiuni neurologice ca: accidentul vascular, traumatismele vertebro-medulare cervicale, scleroza multipla.

Ambele echipamente sunt capabile de o analiza cantitativa a progreselor, permitand o monitorizare eficienta a procesului de recuperare.

Pacientii care se afla in primele trei luni de la accidentul vascular cerebral au cele mai mari beneficii in recuperarea mersului, prin utilizarea terapiei robotizate. Recuperarea trebuie initiata cat mai devreme, imediat dupa depasirea fazei acute, prin internarea in centre de recuperare specializate precum Polaris Medical.

O recuperare de calitate poate sa duca la reabilitatea totala cu reintegrarea pacientului in familie si societate.

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago