Referendum pentru manele!
Casa de cultură din Deva. O piesă de teatru pentru copii, a unei trupe de teatru din Galaţi. „Croitoraşul cel viteaz” – piesa aia în care croitoraşul omoară şapte muşte, îşi scrie pe centură „Şapte dintr-o lovitură!” şi toţi cred că e vorba despre şapte duşmani. În public, o fetiţă de clasa a IV-a ţine să remarce că pasajele muzicale sunt din două opere, „Spărgătorul de nuci” şi „Lacul lebedelor”.
Mi se sugerează să scriu despre ministrul culturii, Kelemen Hunor (despre care am o părere foarte bună), care are iniţiative legate de relansarea programului de achiziţii publice de carte pentru bibliotecile publice. Categoric, o iniţiativă pozitivă, probabil ignorată, pentru că oricum, cultura „grea” a primit mult mai mult decât şapte lovituri şi se zbate îngropată prin demisolurile preocupărilor guvernamentale. Îl aştept pe Kelemen Hunor la Castelul de la Hunedoara şi la Palatul Magna Curia din Deva – a trecut muuuult timp de când un ministru al culturii a venit să vadă ce şi cum.
Culmea, mai aveam un subiect bun pentru astăzi – conacul din comuna General Berthelot. Până mai acum doi ani, aproape complet distrus, este în renovare şi cred că îşi va recăpăta cel puţin o parte din strălucirea de odinioară. Este în proprietatea Academiei Române, se investesc acolo bani serioşi şi se pare că va fi un centru de cercetări, cu trimitere directă spre bogăţia culturală, arheologică şi paleontologică, a Ţării Haţegului.
Iată deci, trei exemple culturale care nu aduc primăvara, dar care nu merită trecute sub tăcere.
Peste toate astea, vine declaraţia celui care doreşte o reformă educaţională în România (iniţiativă de altfel lăudabilă), Traian Băsescu adică, cum că ştie el că 99 la sută dintre români ascultă muzica (am ajuns politically corecţi, ţi-e şi frică să mai zici ţigănească…) rromilor, şi ca să nu fie cumva loc de vreo confuzie, precizează – manelele adică!
Nu sunt pentru interzicerea manelelor, oamenii nu au decât să asculte ce le place. Problema noastră nu e cu maneaua ca formă muzicală, s-au aplecat asupra ei chiar muzicologi celebri, i-au precizat originile şi au identificat derapajul variantelor româneşti. Problema este cu manelizarea societăţii româneşti, punerea ei sub semnul unei subculturi din ce în ce mai agresive, începută cu telenovelele, continuată cu manelele şi emisiunile de divertisment, ce exploatează primitivismul.
Din nou, e mult prea mic spaţiul pentru o temă atât de vastă, dar oricum, eu nu cred că 99 la sută ascultă manele. Ar fi nimerit un referendum, eventual prin care să fim obligaţi să ne raliem opiniei prezidenţiale.
Azi ai cam stricat-o cu un text superficial, care nu se adreseaza nimanui. Doar atata poti? Atitudine, gruian.
…va legati de teme majore…poate ajuta Dumnezeu si daca se renoveaza lacasele istorice si vor fi redate circuitului academic spre fericirea noastra NOI cei 1% nemanelisti vom avea poate fericirea unde in nemernicia noastra de ANTIMANELISTI sa ne refugiem…asta in cazul in care aceste obiective istorice nu vor fi inchiriate pentru desfasurarea nuntilor…cu declaratia presedintelui mai usor ca plinge…uneori cretinii se cunosc si dupa aspectul emotiv…
Eclectic editorialul tau. Textul pare profund si generos dar intr-adevar este superficial si confuz. Nu se intelege de ce ar trebui sa vina Keleemen Hunor in judet. Castelul Corvinestilor ca muzeu este in subordinea Consiliului Local si al Primariei Hunedoara. Magna Curia,sediul muzeului din Deva este tutelat de Consiliul Judetean Hunedoara. Sigur ca prezenzenta oricarui ministru, deci si a celui al culturii, este benefica in principiu. Analizezi apoi afirmatia cu manelele si tot editorialul devine un mozaic al nimicului. Cred ca poti si mai bine de asa slab, Alexandru Gruian. Si nu mai da tu note. Si ce-i daca iti place de Kelemen Hunor ? Si daca nu iti place, din nou ce este ?
TUTUROR,BUNA DIMINEATA !Si nu va mai picurati venin in vene ,mai e totusi din „ziua iubirii la romani” destul de mult.Prezenta ministrului culturii la evenimente are rolul de a da „greutate” fenomenului cultural.Conform parerii majoritatii „prezidentiale” ar trebui sa fie prezent la Guta ,la palat in Petrosani-Livezeni.Articolul nu face decit sa atraga atentia asupra subculturii induse prin multiple mijloace pina la violenta.Si bine face.