„Conform Legii 350/2005, CJ poate aloca fonduri publice nerambursabile pentru activităţile nonprofit de interes general, fiind vorba în general despre ONG-uri. Din acest an, nu vom aloca aceste sume printr-o asociere a solicitantului cu CJ Hunedoara. Finanţarea se va acorda în baza unui concurs de proiecte, pe care cei interesaţi vor trebui să le întocmească. Proiectele trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate conform legii şi a regulamentului care va fi supus aprobării consilierilor judeţeni în şedinţa din 29 ianuarie”, a afirmat Vetuţa Stănescu (foto), vicepreşedinte al CJ Hunedoara. Aceasta a mai spus că modificarea a fost făcută pentru a încuraja performanţa în toate domeniile de activitate ale organismelor care nu au un scop patrimonial. (N. Bumbac)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
"Amica" lui SIMOTA si protejata lui MOLOT....
În doi ani consecutiv, şase asociaţii non-profit formate din membri PNL au primit de la Consiliul Judeţean Hunedoara 212.500 de lei. Asupra asociaţiilor planează numeroase suspiciuni, ele fiind constituite pe „bandă rulantă” la sediul social al firmei vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint. Despre activitatea organizaţiilor non-profit nici măcar membrii acestora nu pot să spună prea multe.
Zece asociaţii non-profit au fost constituite în aceeaşi zi din anul 2012, la aceeaşi adresă, de către câţiva tineri liberali apropiaţi ai preşedintelui PNL Deva şi ai vicepreşedintelui C.J. Hunedoara, Tiberiu Balint. În evidenţele Judecătoriei Deva cele 10 asociaţii sunt înregistrate în dosare succesive între 10015/221/2012 şi 10024/221/2012, ceea ce denotă că au fost practic înfiinţate la grămadă.
Banii publici, sifonaţi prin şase O.N.G.-uri
La primul an după înfiinţare, cinci din cele 10 asociaţii au primit finanţare de la Consiliul Judeţean pentru câteva proiecte despre care puţină lume din Deva a auzit. Nici măcar printre liberalii deveni activitatea celor şase asociaţii nu este cunoscută. În primul an de la înfiinţare, Asociaţia pentru Educaţia Liberă a Cetăţenilor Deva; Asociaţia pentru Exprimarea Liberă Deva; Asociaţia Tinerilor pentru Viitorul României Deva; Asociaţia pentru Libera Expresie Deva; Asociaţia Hunedorenilor pentru o Viaţă Democratică Deva, la care se adaugă una mai veche, Asociaţia pentru Tineret, Învăţământ şi Turism, au primit câte 10.000 de lei. În total 60.000 de lei din banii Consiliului Judeţean Hunedoara s-au scurs spre buzunarele „galbene” ale apropiaţilor lui Tiberiu Balint. În acelaşi an, Asociaţia Salvamont Retezat din Haţeg primea o treime din sumele alocate ONG-urilor liberale, iar Asociaţia „Sfântul Francisc” din Deva, care are în grijă câteva sute de copii instituţionalizaţi, primea 1.000 de lei din cei 4.000 solicitaţi.
Anul 2014 a adus un buget ceva mai auster pentru comunitatea hunedoreană. Nu şi pentru asociaţiile apropiate vicepreşedintelui Tiberiu Balint, care au primit aproape de două ori mai mulţi bani decât în anul precedent. În total celor şase asociaţii, formate din oamenii de încredere ai lui Tiberiu Balint, le-au fost alocate în total 102.500 de lei. Asociaţia pentru Educaţia Liberă a Cetăţenilor Deva; Asociaţia pentru Exprimarea Liberă Deva; Asociaţia Tinerilor pentru Viitorul României Deva; Asociaţia pentru Libera Expresie Deva; Asociaţia Hunedorenilor pentru o Viaţă Democratică Deva au primit câte 17.000 de lei, în timp ce Asociaţia pentru Tineret, Învăţământ şi Turism va beneficia de 15.000 de lei.
Toţi oamenii „vicepreşedintelui”
Printre membrii fondatori ai celor 10 asociaţii non-profit se numără persoane extrem de apropiate vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint. Cea mai activă este chiar secretara acestuia Raluca Motântău – Sârbu, membru fondator în nu mai puţin de trei asociaţii din cele şase care au primit finanţări de la Consiliul Judeţean.
Valeriu-Victor Szilvassy este instructor de înot la SC Aqualand SA Deva, unul dintre cei mai activi militanţi ai PNL Deva şi membru fondator a trei asociaţii care au primit finanţare în ultimii doi ani de la C.J. Hunedoara. Tot în trei asociaţii apare numele Larisei Josan, la rândul ei angajată la Aqualand. Ramona Mirea, una dintre persoanele care asigură permanența la sediul PNL din Deva, este membră fondatoare în cadrul a două asociații.
Bani pentru activităţi secrete
Conform legii, Consiliul Judeţean ar trebui să aloce banii pentru susţinerea asociaţiilor în baza unor proiecte care să justifice oportunitatea cheltuirii acestor fonduri nerambursabile. La rândul lor asociaţiile trebuie să prezinte acte justificative care să dovedească cheltuirea banilor în scopul propus prin proiectul depus pentru cererea de finanţare. În realitate, câţiva membri ai asociaţiilor au declarat sub protecţia anonimatului că nu ştiu ce destinaţie au avut banii alocaţi în anul 2012 de Consiliul Judeţean.
Nici opoziţia nu este mai brează
În anul 2011, mai mulţi tineri membri ai PDL au petrecut un sejur pe litoral profitând de locurile destinate tinerilor cu o situaţie materială precară. Printre „beizadelele” PDL care au profitat de o vacanţă gratuită s-au numărat şeful biroului parlamentar al actualului primar al Hunedoarei, Viorel Arion, Radu Popoviciu, alte trei angajate ale acestuia Luiza Ţârlea, Corin Duduia şi Simona Tătaru , doi salariaţi ai Direcţiei Judeţene de Statistică Hunedoara, Cosmin Mitroi şi Adelina Plic, precum şi mai mulţi tineri pedelişti care deţineau societăţi comerciale prospere. Scandalul iscat la vremea respectivă s-a stins în câteva zile fără ca cineva să fie tras la răspundere.