Categories: Exclusiv

Remember Gheorghe Gulie, artistul care a părăsit lumea formelor şi a culorilor

A trecut deja o lună de când a părăsit această lume  talentatul artist plastic, profesorul Gheorghe Gulie (foto).
La Galeriile de Artă Cromo din Haţeg, s-a vernisat marţi, 24 aprilie, în prezenţa iubitorilor de artă, prieteni şi foşti elevi, a soţiei şi a fiicei defunctului, expoziţia omagială de pictură „Lumea formelor şi a culorilor”, organizată de profesorii de desen Titus Blaj, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, şi Drăgălin Vasiloni. La vernisaj, colegi şi prieteni ai dascălului artist au vorbit despre viaţa şi activitatea celui plecat pe neaşteptate din această lume, au comentat tablourile expuse, cele mai multe din colecţii particulare, dar şi despre contribuţia profesorului Gulie la pregătirea şi educarea câtorva generaţii de elevi, mulţi premiaţi la diferite concursuri.
Expoziţia va fi deschisă până în 15 mai 2012.

Un pictor al frumoasei Ţări a Haţegului
Gheorghe Gulie, Geo (n. 1937-2012, Câmpu Lung) a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara. Încă din anii de studii, a devenit adept al impresionismului francez, apărut în deceniul al şaptelea al secolului al XIX-lea, ca o artă nouă, creată de un grup de artişti. Numit prin repartiţie guvernamentală la Liceul din Haţeg, a creat aici o adevărată şcoală de pictură. Călătorind prin sate, pe munţi şi văi, pe malurile râurilor, cărându-şi şevaletul de câmp şi trusa de culori, a pictat peisaje, obiecte şi forme în pete de culoare în raport cu lumina razelor de soare. A transpus pe pânză castele şi biserici, panorama satelor, secvenţe din flora şi fauna locurilor, în special toamna, când culorile spectrale sunt încântătoare, având mereu în minte un precept al lui Nicolae Grigorescu, pe care profesorul Gulie l-a sădit în mintea elevilor săi: „Priveşte cu atenţie ca să surprinzi clipa, căci de milioane de ani, de când vin razele pe pământul nostru, nu au venit două la fel”. El a profesat o pictură cât mai apropiată de viaţa reală. O pictură, care punea sub ochii privitorului tablouri, admirabil lucrate, în care sunt redate aspecte diferite din Ţara Haţegului, de preferinţă cele montane, natura în diferitele ei ipostaze şi în diverse momente ale zilei. În acelaşi timp, pictorul ştia să exploreze subconştientul, să scoată la lumină cutele cele mai ascunse ale sufletului.
Un tablou reprezentativ pentru creaţia lui Gheorghe Gulie este cel intitulat „Ţara Haţegului” (expus în localul Primăriei din Haţeg), pictat de pe Dealul Viilor în anul 1969. Reprezentativ este şi tabloul „Castelul şi biserica din Sântămăria-Orlea”. De subliniat că în peisajele sale, omul nu apare. Pentru că, spunea pictorul, el, omul, otrăveşte natura şi o distruge. (Radu Igna)

AddThis Website Tools
MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURIBÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii prin târg că s-a dat ordin pe unitate într-o instituție, ca anga­ja­ților să…

12 ore ago
Bulina albăBulina albă

Bulina albă

Marinela Szekely, factor poștal la Simeria Pentru că a câștigat și anul acesta etapa națională…

12 ore ago
Bulina neagrăBulina neagră

Bulina neagră

E.C., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de omor…

12 ore ago

Sarmizegetusa Ulpia Traiana nu găzduiește evenimente private!

Consiliul Județean Hunedoara se deli­mitează public și categoric de evenimentul promovat în spațiul public pentru…

12 ore ago

Două persoane suspectate că ar fi deţinut droguri într-un bar din comuna Ilia, lângă Deva

Doi bărbaţi sunt cercetaţi penal după ce, într-un bar din comuna Ilia, în apropiere de…

12 ore ago

Câți bani pot primi românii care mai au lei pe LIBRETELE de economii CEC de dinainte de 1990

Știrea că românii care au depus bani la CEC pentru a-și lua Dacie înainte de…

12 ore ago