Comunitate

REPERE MEDICALE. Afecțiuni ale coloanei vertebrale – Scolioza

Dr. Biochimist Manuela Ștef

 

Scolioza este o deformare laterală a coloanei vertebrale, care se manifestă cel mai frecvent la nivel toracic. Scolioza apare mai ales în copilărie sau adolescență, iar netratată afectează poziția normală a coloanei vertebrale, poate provoca dureri puternice de spate, poate afecta funcția pulmonară normală și poate reduce capacitatea de a face sport.

În majoritatea cazurilor nu se cunosc factorii apariției scoliozelor, acestea fiind denumite scolioze idiopatice. Există o serie de factori de natură genetică, congenitală și hormonală care contribuie la apariția scoliozei.

Scolioza congenitală este rară, se observă de la naștere și apare deoarece oasele coloanei vertebrale s-au dezvoltat anormal în timpul procesului de creștere la făt.

Scolioza neuromusculară se datorează unor anomalii ale sistemului neuromuscular din organism. Acest tip de scolioză este asociat cu o serie de alte afecțiuni precum sindromul Marfan, distrofie musculară și paralizie cerebrală. Deoarece tratamentul cu corset nu împiedică progresia curburilor, pentru corectarea acestora este necesară intervenția chirurgicală.

Scolioza funcțională se manifestă prin apariția unei curburi anormale, care apare în cazul în care unul din membrele inferioare este mai scurt, mușchii se contractă exagerat sau există obiceiul purtării greutății inegale pe umeri. Tratarea acestui tip de scolioză se face prin purtarea unor talonete care să egalizeze membrele inferioare și kinetoterapie.

Scolioza degenerativă este asociată cu modificări ale coloanei vertebrale provocate de spondiloză și apare, mai frecvent, la femeile de peste 50 de ani. Deformarea coloanei este cauza apariției unor „pinteni” osoși, asociată cu pierderea progresiva a masei musculare, osteoporoză și slăbirea ligamentelor, care duc la instabilitate mecanică și semne neurologice.

Tratamentul scoliozei diferă în funcție de gradul de severitate al afecțiunii și de posibilitatea agravării acesteia. Se recomandă kinetoterapia (gimnastica medicală) pentru curbura coloanei de la 0 la 30 de grade, corsetarea și kinetoterapia pentru o curbură între 30 și 50 de grade și intervenția chirurgicală pentru o curbură de peste 50 de grade.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura