Biochimist Mădălina Filip
Ambrozia este o buruiană frecvent implicată în apariţia alergiilor, cea mai răspândită specie fiind Ambrosiaartemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de ”iarbă de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei”. Ambrozia atinge perioada maximă de polenizare în lunile august şi septembrie. Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea polenului la distanţe foarte mari, cu precădere în verile secetoase. O plantă matură de ambrozie poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăuncioare de polen.
Rinita alergică se manifestă în special prin strănut, congestie nazală (nas înfundat), rinoree (secreţie nazală apoasă), cefalee, ochi iritaţi, senzaţie de mâncărime în gât, oboseală cronică, somnolenţă şi în unele cazuri dificultate respiratorie. Polenul de ambrozie poate să agraveze simptomele astmului, provocând tuse intensă şi respiraţie şuierătoare. Cea mai severă formă de reacţie alergică este şocul anafilactic, cu debut brusc, putând duce la deces prin obstrucţia căilor aeriene.
Alergia la ambrozie, este diagnosticată de către medicul alergolog adesea doar pe baza simptomelor descrise de pacient. Pentru confirmarea diagnosticului se efectuează testarea alergologică cutanată, prin aplicarea unei picături ce conţine polen de ambrozie diluat pe suprafaţa pielii, iar apoi pacientul este înţepat uşor în acea zonă. Dacă persoana este alergică, după 15 minute va avea o reacţie uşoară pe zona respectivă, precum inflamaţia locală, prurit (mâncărime) sau roşeaţă. O altă opţiune este reprezentată de către testele de sânge, determinarea antigenului IgE specific care indică o alergie la ambrozie.
Persoanele alergice la ambrozie se pot confrunta cu lipsa de productivitate, calitatea somnului redusă, oboseală şi o stare generală de rău, agravarea astmului, creşterea riscului de a dezvolta sinuzită.
Tratamentul împotriva reacţiilor alergice constă în administrarea de antihistaminice, cortizon, picături nazale sau spray-uri nazale. Medicul alergolog poate recomanda picăturile sau injecţiile cu extracte alergenice standardizate. Există şi tratamente naturiste, cu plante precum urzica, plantă care combate cu succes rinoreea şi mâncărimea şi lăcrimarea ochilor şi ajută la diminuarea strănutului şi a congestiei nazale. De asemenea, se poate utiliza imunoterapia sau aşa-numitul ”vaccin antialergic”, recomandat în cazul persoanelor cu simptome mai severe. Acest tratament implică injectarea unor cantităţi din ce în ce mai mari de polen de ambrozie, pentru a reduce simptomele şi pentru ca organismul să se obişnuiască cu acesta treptat.
Tratamentul se începe cu aproximativ două săptămâni înainte de a începe sezonul de polenizare. În timpul sezonului de ambrozie, persoanele alergice trebuie să evite expunerea la polen în prima parte a zilei, cantitatea acestuia fiind cea mai mare între orele 10 şi 15. Se recomandă evitarea unor alimente (banana, pepene galben, ceai de muşeţel, castravete, mierea care conţine polen, seminţele de floarea-soarelui şi dovlecelul) deoarece aceste plante pot să conţină polen similar cu cel al ambroziei, afecţiunea fiind cunoscută ca şi ”sindromul alergiei orale”. Pentru reducerea efectelor alergiei se recomandă prepararea termică a fructelorşi consumarea acestora sub formă de compoturi sau gemuri.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…