Categories: Comunitate

REPERE MEDICALE. Boala Alzheimer

Dr. Biochimist Manuela Ștef

 

Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică degenerativă, caracterizată prin pierderea progresivă a capacității intelectuale. În această boală, se constată un proces de degenerescență generală a țesutului nervos cerebral, depuneri de țesut amiloid (care interferă cu posibilitatea comunicării dintre neuroni) și modificări ale sistemelor de neurotransmițători din creier. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, 60-80% dintre cazurile de demență datorându-se acestei boli.

Înaintarea în vârstă este cel mai cunoscut factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, aceasta apărând, de obicei, la persoanele de peste 65 de ani. Se consideră ca boală Alzheimer este determinată de o combinație de factori genetici, comportamentali și de mediu. În apariția bolii Alzheimer sunt implicate anumite proteine de la nivelul creierului care se dezvoltă anormal, afectează funcțiile celulelor nervoase și eliberează substanțe toxice.

Boala Alzheimer fiind o boala progresivă, se agravează în timp. În stadiul incipient, care poate dura ani de zile, apar unele schimbări minore legate de memorie și procesul de gândire, pacientul prezentând dificultăți în a-și aminti evenimente și conversații recente. Alte simptome ale bolii Alzheimer sunt: dificultățile în concentrare și în finalizarea activităților cotidiene, dezorientare și confuzie, probleme de orientare în spațiu, depresia, apatia sau alte modificări de comportament (iritabilitate, agresivitate). Simptomele se agravează odată cu progresia bolii; în stadiul sever pacientul nu-și mai recunoaște familia și prietenii, își pierde capacitatea de a purta o conversație, își poate pierde capacitatea de a înghiți, de a mânca și de a merge.

Pentru diagnosticarea bolii Alzheimer se recomandă o serie de investigații: teste imagistice, analize de sânge și testarea memoriei. Deși boala Alzheimer nu are deocamdată vindecare, diagnosticul corect și stabilit la timp permite începerea rapidă a conduitei terapeutice. Tratamentul medicamentos poate reduce simptomele neuropsihiatrice precum agitația sau depresie și poate acționa pozitiv asupra problemelor cognitive și funcționale. De asemenea, se recomandă stabilirea unei rutine și planificarea activităților pentru a reduce efectul bolii în viața de zi cu zi.

 

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago