Categories: Comunitate

REPERE MEDICALE. Celulele stem

dr. biochimist Manuela Ştef

Organismul uman conţine aproximativ 100 de bilioane de celule. Celulele stem sunt celule nediferenţiate, prezente în toate organismele multicelulare, care nu au încă un rol specific şi care printr-un proces numit diferenţiere creează anumite tipuri de celule (nervoase, ale pielii, musculare), formând organe şi ţesuturi.
Celulele stem se reînnoiesc prin diviziune, una din celulele-fiică dând naştere tot unei celule stem, cealaltă celulă-fiică producând o celulă specifică.
Celulele stem pot fi recoltate din măduva osoasă, sânge şi vase de sânge, creier, ficat, piele, dinţi, cordonul ombilical şi placentă. Într-un embrion aflat în curs de dezvoltare, celulele stem se pot diferenţia în toate ţesuturile embrionare specializate. La adulţi, celulele stem acţionează ca un sistem de refacere pentru organism, realimentând celulele specializate.
Celulele stem adulte nu se pot transforma în orice celulă din corp, ele au capacitatea de a da naştere anumitor tipuri de celule care se pot dezvolta într-un ţesut sau organ specific, fiind cunoscute ca şi celule multipotente.
Spre deosebire de celelalte celule stem din organismele adulte, celulele din sângele cordonului ombilical sunt o sursă unică de celule stem imature ce poate fi colectată doar în momentul naşterii.
Celulele stem sunt de două tipuri: hematopoietice şi mezenchimale.
Celulele stem hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor din sânge: leucocite, hematii şi trombocite. Pentru obţinerea unei grefe de transplant, sursele de celule stem hematopoietice sunt măduva osoasă, sângele periferic, sângele placentar şi sângele din cordonul ombilical (cea mai valoroasă sursă). Transplantul de celule stem hematopoietice este folosit ca un mijloc de refacere a sistemului imunitar după expunerea la radiaţii sau la procedura de chimioterapie. Anual se efectuează peste 40.000 de transplanturi în centrele medicale din Europa, pentru a trata multiple afecţiuni. În cazul bolnavilor de leucemie, transfuzia cu celule stem din sângele cordonului ombilical al unui donator compatibil, cum este fratele sau sora, poate ajuta la formarea de celule sangvine noi şi a unui sistem imunitar sănătos.
Celulele stem mezenchimale sunt celule nediferenţiate din care se pot dezvolta organe şi ţesuturi, cum sunt ţesutul osos, cartilaginos, dentar, ţesut hepatic şi valvele inimii. Placenta şi ţesutul de la cordonul ombilical reprezintă surse de celule stem mezenchimale. Acestea sunt cercetate pentru utilizarea în domenii precum refacerea ortopedică, artrită şi astm.
În prezent, peste 70 de afecţiuni severe, acute sau cronice, care evoluează cu compromiterea funcţiei ţesuturilor sau organelor se pot trata graţie celulelor stem, proprietăţile lor specifice conferindu-le un potenţial enorm în tratarea bolilor, în special în cazul medicinei regenerative.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago