Categories: Comunitate

REPERE MEDICALE. Complexul de vitamine B

Dr. Biochimist Manuela Ştef

Vitaminele din grupul B reprezintă un complex de opt vitamine care au un rol esenţial în menţinerea unui nivel optim de energie, în funcţionarea creierului şi în metabolismul celulelor. Fiecare vitamină B este însă implicată şi în diferite procese metabolice.
Principala sursă de vitamine B este reprezentată de alimentaţie, vitaminele B găsindu-se în lapte, brânză, ouă, ficat, carne de curcan, ton, stridii, scoici, spanac, avocado, cartofi, sfeclă, cereale integrale, citrice, banane şi pepene verde. Deficitul de vitamine B stă la baza oboselii accentuate şi este corelată cu numeroase afecţiuni cum sunt anemia, probleme digestive şi dermatologice, infecţii şi neuropatie periferică. Administrarea de suplimente alimentare se face la recomandarea medicului.
Vitamina B1 (Tiamina) contribuie la metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor şi la transformarea acestora în energie pentru organism, la funcţionarea normală a inimii, a sistemului digestiv, a sistemului nervos şi a celui muscular. Vitamina B1 sprijină capacitatea de învăţare şi protejează organismul de efectele degenerative ale radicalilor liberi. Deficienţa de vitamina B1 poate cauza tulburări cardiace şi nervoase, scăderea în greutate, umflarea ţesuturilor, amorţirea membrelor şi confuzie.
Vitamina B2 (Riboflavina) este esenţială pentru metabolizarea carbohidraţilor şi pentru creşterea şi dezvoltarea normală a ţesuturilor, în special pentru piele şi păr. Deficienţa de vitamina B2 cauzează inflamarea cavităţii bucale, ulceraţii uşoare la suprafaţa pielii, sensibilitate la lumină.
Vitamina B3 (Niacina) este implicată în transformarea carbohidraţilor în energie şi metabolizarea grăsimilor şi proteinelor, pentru funcţionarea optimă a sistemului digestiv, contribuie la secreţia hormonilor şi la procesul de detoxifiere. Deficienţa de vitamina B3 se manifesta prin slăbiciune, insomnie, diaree, dermatita.
Vitamina B5 (Acidul pantotenic) contribuie la metabolizarea grăsimilor pentru producerea de energie, joacă un rol important în producerea hormonilor antistres şi în menţinerea sănătăţii tegumentelor şi a părului. Deficienţa de vitamina B5 poate produce simptome precum acneea, oboseala, insomnia sau iritabilitatea.
Vitamina B6 (Piridoxina)contribuie la metabolizarea carbohidraţilor şi a proteinelor, la producerea de insulină şi a celulelor sangvine roşii şi albe. Piridoxina este vitală pentru menţinerea sănătăţii celulelor nervoase şi musculare, contribuind şi la crearea ADN-ului şi ARN-ului. Deficienţa de vitamină B6 este corelată cu anemia şi dermatita seboreică.
Vitamina B7 (Biotina) are rol în metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Deficienţa de vitamină B7 nu a fost constatată până acum la adulţi, dar s-a observat că poate afecta procesul de creştere al bebeluşilor.
Vitamina B9 (Acidul folic) este implicată în procesele care controlează creşterea şi dezvoltarea organismului, în special în diviziunea celulelor şi producerea de ADN, fiind esenţială în timpul sarcinii şi în primele stadii ale dezvoltării. Deficienţa de vitamina B9 poate cauza ulceraţii ale mucoasei bucale şi anemie cu simptomele specifice (oboseală, ameţeli, iritabilitate, dureri de cap, scădere în greutate).
Vitamina B12 (Cobalamina) contribuie la producerea eritrocitelor şi la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central şi este o componentă importantă în formarea ADN-ului şi ARN-ului. Deficienţa de vitamina B12 se manifestă prin instalarea anemiei cu simptomele specifice.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

17 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

17 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

18 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

18 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

18 ore ago