Conjunctivita este o afecțiune oculară, care se manifestă prin inflamația conjunctivei (membrana care acoperă suprafața internă a pleoapelor și suprafața anterioară a globului ochilor). Conjunctivita se prezintă sub diferite forme, de la inflamații ușoare, până la inflamații accentuate, însoțite de complicații.
Conjunctivita nu doare și nici nu afectează vederea, însă se manifestă prin senzație de nisip în ochi, de arsură, sensibilitate la lumină, prurit și ochi roșii. Conjunctivita este frecventă în special la copii, putând afecta unul sau ambii ochi. Declanșarea inflamației poate fi determinată de diferite cauze: infecțioasă (bacteriană sau virală), alergică și iritativă.
Conjunctivita bacteriană este provocată de prezența la nivelul epidermei sau a sistemului respirator a bacteriilor din genul Staphylococcus sau Streptococcus. Cauzele apariției conjunctivitei bacteriene sunt reprezentate de igiena deficitară, purtarea lentilelor de contact neigienizate, utilizarea la comun a produselor cosmetice sau contactul cu o persoană infectată. În tratamentul conjunctivitei bacteriene medicul oftalmolog recomandă administrarea de picături cu antibiotic cu spectru larg.
Conjunctivita virală se declanșează ca urmare a expunerii la unele virusuri contagioase, fiind adesea asociată cu răceală comună. Conjunctivita virală apare când virusul se răspândește la nivelul ductelor lacrimale și conjunctivei. Tratamentul este simptomatic în aceste cazuri și constă în aplicarea de comprese reci pe pleoape, utilizarea de picături cu vasoconstrictoare, antihistaminice și lacrimi artificiale.
Conjunctivita alergică apare în urma contactului cu un alergen (praf, polen, acarieni, fungi) care determină o reacție imună la nivel ocular. Pe lângă ochii iritați, în cazul acestui tip de conjunctivită, apare senzația intensă de mâncărime, lăcrimare, secreție nazală și inflamația oculară. Conjunctivitele alergice necesită tratament cu antihistaminice sau corticosteroizi și eliminarea alergenului care declanșează afecțiunea.
Metodele de prevenire a conjunctivitei includ: spălarea mâinilor cu săpun și apă caldă timp de 20 de secunde sau dezinfectarea cu geluri sanitare care să conțină cel puțin 60% alcool, utilizarea prosopului personal, evitarea utilizării produselor cosmetice la comun, îngrijirea corectă a lentilelor de contact, evitarea atingerii ochilor înainte de spălarea mâinilor, evitarea alergenilor și aerisirea zilnică a camerelor.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…