Comunitate

REPERE MEDICALE: Depresia

Dr. Biochimist Manuela Ştef

Depresia este o afecţiune psihică ca­rac­terizată prin oboseală permanentă cu dimi­nuarea consecutivă a activităţilor fizice, anxietate, tristeţe, indecizie difi­cul­tăţi în gân­dire şi scăderea capacităţii de con­centrare şi instalarea unei viziuni negative, pesimiste asupra viitorului. Alte simptome clasice ale depresiei sunt ac­tivitatea mentală şi funcţională înce­ti­nită, insom­nia, lipsa de încredere, apatie, letargie, nevoie de izolare si de singu­ră­tate, poftă de mâncare diminuată înso­ţită de scădere în greutate sau, mult mai des, poftă de mâncare exagerată şi ne­voie de dulciuri. În cazurile severe de depresie pacientul are tendinţe de auto­vătămare sau suicid.
Depresia are trei forme principale: de­presia psihotică caracterizată prin de­presie severă, depresia postpartum carac­terizată prin tulburări ale nivelului de hormoni şi modificări fizice după naşterea copilului sau depresia de iarnă (tulburare afectivă sezonieră) care se manifestă în lunile de iarnă cu mai puţină lumină solară.
Anual între 3 şi 15 la sută din populaţia generală prezintă un episod depresiv. Adulţii tineri cu vârsta de până la 24 de ani sunt expuşi unui risc ridicat de declanşare a depresiei. De asemenea, riscul apariţiei depresiei creşte de 4 ori în cazul per­soanelor peste 65 de ani.
Instalarea depresiei poate fi declanşată de cauze psihologice sau sociale: pier­de­rea copiilor sau a partenerului de viată, relaţii toxice, stresul cotidian, pierderea lo­cului de muncă, abandonul, pensionarea, ostilitatea mediului etc. În cazul femeilor, naş­terea recentă sau menopauza repre­zintă cauze posibile suplimentare pentru depresie.
Persoanelor care consumă alcool sau substanţe psihoactive, cele cu istoric de afecţiuni psihice în familie sau ante­ce­dente de tulburări prezintă un risc ridicat de depresie. Depresia poate fi secundară unei alte afecţiuni (cancerul, bolile cerebro­vas­culare, epilepsia, tulburările tiroidiene, infecţia HIV, tuberculoza etc.) sau consu­mului de medicamente care produc mo­dificări chimice la nivelul creierului, cum sunt antihipertensivele, contraceptivele orale şi hormonii.
Depresia poate fi tratată eficient cu aju­tor medical. Marea majoritate a persoa­nelor depresive necesită intervenţie spe­cia­lizată şi prescrierea unui tratament adec­vat care cuprinde atât abordare me­dicamentoasă, cât şi psihoterapeutică. Prin administrarea de medicamente anti­depresive, se urmăreşte îmbunătăţirea dis­poziţiei şi liniştirea angoasele prin creş­terea disponibilităţii neurotransmiţătorilor cerebrali. Medicamentele antidepresive au nevoie de un timp de acţiune între 2 şi 4 săptămâni pentru a-şi atinge eficacitatea maximă.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura