Categories: Comunitate

REPERE MEDICALE. Gripa sezonieră

Dr. Biochimist Manuela Ştef

Gripa reprezintă o afecțiune extrem de contagioasă provocată de virusurile gripale, cu afectare generală a organismului. Transmiterea gripei se face în mod direct prin picăturile de salivă eliminate de bolnavi prin vorbit, tuse, strănut sau indirect prin obiecte contaminate cu picături de salivă.

Sezonul gripei începe în luna octombrie, cu un vârf în luna decembrie şi se încheie, în aprilie-mai. Umiditatea şi temperatura scăzută favorizează transmiterea virusurilor gripale. Persoanele vulnerabile la gripă sunt persoanele peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice (astm, diabet sau boli de inimă), femeile însărcinate și copiii sub 5 ani.

Spre deosebire de răceală, debutul gripei este brusc și mai sever. Simptomele cele mai comune ale gripei sunt reprezentate de către apariţia bruscă a febrei asociată cu frisoane, dureri musculare, cefalee, durere în gât, nas înfundat, rinoree, tuse, stare generală de oboseală, vărsături și diaree. Febra poate dura între 1 şi 7 zile, durata mai mare de 7 zile reprezentând deseori apariţia unor complicaţii precum: pneumonia virală, encefalită, agravarea bolilor cardio-respiratorii cornice preexistente, pneumonia bacteriană, sinuzita sau otita medie. Unele persoane care contactează virusuri gripale pot fi doar ”purtători” asimptomatici, dar care pot transmite mai departe virusul.

Perioada de incubație, reprezentată de momentul în care virusul a fost contactat până la apariția simptomelor este în general de 2-3 zile. Odată contactat virusul gripal, acesta poate fi transmis cu o zi înainte de debutul simptomelor și în următoarele 5-7 zile. Perioada de vindecare este de 3-7 zile de la debutul simptomelor, în cazul în care nu apar alte complicații, însă tusea şi starea generală de rău pot persista până la 2 săptămâni.

La primele semne de boală, trebuie contactat medicul de familie, pentru consult şi tratament adecvat. Dacă starea pacientului începe să se agraveze, tratament antiviral este însoţit de tratamentul antibacterian.

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei. În lipsa vaccinării, prevenirea transmiterii virusurile gripale se face prin evitarea spațiilor aglomerate, păstrarea distanței faţă de o persoană infectată şi izolarea membrilor familiei infectați. Mâinile trebuie igienizate frecvent cu apă și săpun timp de 20-30 secunde sau în lipsa apei cu dezinfectant. De asemenea, se recomandă adoptarea unui regim de viața sănătos, consumul de fructe și legume bogate în vitamine, odihnă şi mişcare în aer liber.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago