Categories: Comunitate

REPERE MEDICALE: Osteoporoza

Biolog Mădălina Negrău

În stadiul iniţial nu există simptome specifice, însă, odată instalată osteoporo­za se poate observa scăderea în înăl­ţime, postura înclinată, durerile de spate şi fracturile osoase frecvente.
Sensibilitatea osoasă este o parte naturală a procesului de îmbătrânire, osteo­poroza apărând în special în rândul femeilor la cinci-șapte ani de la instalarea meno­pauzei când apar schimbări în den­si­tatea osoasă. Oasele femeilor sunt, în general, mai subţiri decât cele ale bărba­ţilor. Aproximativ jumătate dintre femeile de peste 50 de ani vor avea o fractură cau­zată de osteoporoză în timpul vieţii lor.
Există o serie de factori care contribuie la apariția osteoporozei, cum sunt: îna­intarea în vârstă, rasa albă sau asiatică, istoricul familial, greutatea corporală şi tulburările hormonale sau endocrine. De asemenea fumatul, excesul de alcool, sedentarismul şi o dietă săracă în calciu şi vitamina D sunt asociate cu pierderile osoase și apariţia osteoporozei. Trata­men­tele medicamentoase precum cele pe bază de corticosteroide şi medica­men­tele antiinflamatorii cresc riscul de os­teoporoză.
Adoptarea unei diete echilibrate, expu­nerea la soare şi consumul de alimente bogate în calciu şi vitamina D: produse lactate, ton, somon, ou, legumele cu frunze verzi sunt recomandate pentru menţinerea densităţii osoase.
La persoanele subponderale, poate apă­rea fragilitatea osoasă cu apariţia frac­turilor. La persoanele suprapon­de­rale, fracturile apar în special la nivelul braţului şi a încheieturilor. Menţinerea unei greutăţi ideale, corelată cu un stil de viaţă alimentar echilibrat şi activităţile sportive duc la întărirea sistemului osos.
Atât femeile, cât şi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, au nevoie de 1000 mg de calciu pe zi. Odată cu îna­intarea în vârstă, doza recomandată este de 1200 mg calciu. Totodată, vitamina D stimulează absorbţia calciului în or­ganism.
Activităţile sportive de intensitate mo­derată practicate cu regularitate pot pre­veni osteoporoza. Printre activităţile fizice care pot contribui la prevenirea osteo­po­rozei se numără aerobicul, mersul pe jos, joggingul, alergarea, care pot fortifia în principal oasele membrelor inferioare, de la nivelul şoldurilor şi al coloanei ver­tebrale inferioare. Exerciţiile de echilibru, cum sunt yoga sau pilates, pot reduce ris­cul de că­dere odată cu înaintarea în vârstă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago