Categories: Comunitate

REPERE MEDICALE. Tromboza venoasă profundă

Dr. Biochimist Manuela Ștef

 

Tromboza reprezintă obturarea unui vas de sânge de către o masă de celule sangvine și de fibrină (cheag de sânge sau tromb), care poate lua naștere din cauza unei coagulări excesive. Cheagurile se pot rupe în bucăți, numite embolii, care prin intermediul sângelui pot ajunge la plămâni, producând embolia pulmonară.

Formarea unui cheag de sânge în venele profunde duce la tromboza venoasă profundă. Această afecțiune apare în special în venele profunde de la coapsă, gambă sau din zona pelvisului. Cauze frecvente ale trombozei venoase profunde sunt: lezarea suprafeței interne a unei vene (datorită accidentelor, operațiilor sau unor boli imune), unele boli care afectează în special circulația sângelui, consumul în exces a diureticelor, deshidratarea, sedentarismul sau repausul la pat datorat unei intervenții chirurgicale.

Simptomele cele mai frecvente ale formării unui tromb sunt: durerea intensă în picior, umflarea piciorului sau a coapsei, senzația de căldură și colorarea pielii în albastru sau roșu vânăt. Simptomele pot să apară brusc sau treptat, la câteva zile sau săptămâni de la formarea cheagului. Persoanele cele mai afectate sunt cele care au mai avut tromboză venoasă profunde, suferă de obezitate, urmează un tratament pentru cancer, au antecedente de infarct cerebral sau cardiac, au peste 60 de ani sau femeile care iau anticoncepționale.

Embolia pulmonară apare atunci când un vas de sânge de la nivel pulmonar este blocat de un cheag de sânge care s-a deplasat către plămâni dintr-o altă parte a corpului, de obicei de la nivelul membrului inferior. Embolia pulmonară este o urgență medicală care poate pune viața în pericol. Semnele și simptomele unei embolii pulmonare includ respirația bruscă, durerea sau disconfortul toracic în inspirații profunde sau în cazul tusei, senzația de amețeală sau leșin, puls rapid, expectorații cu sânge.

Tratamentul  medicamentos al trombozei venoase profunde implică administrarea de anticoagulante, cum sunt heparina sau warfarina. Pentru a dizolva rapid cheagurile mari de sânge care pot cauza simptome grave se administrează medicamente trombolitice. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unui tromb venos se efectuează rar, atunci când pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos, iar trombul are dimensiuni mari și obturează un vas major provocând simptome grave.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago