Resfintirea bisericii din Reea
Ziua de miercuri a avut pentru locuitorii satului Reea, din comuna Toteşti, o însemnătate aparte. După un lung şir de lucrări, menite să sporească frumuseţea edificiului bisericesc din acest sat, a avut loc slujba de resfinţire a bisericii ortodoxe, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ioan Rusul.
Slujba de resfinţire a fost oficiată de un sobor de 12 preoţi şi trei diaconi, avându-l în frunte pe Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.
Lucrările, efectuate atât în interior, cât şi în exterior, au avut la bază bugetul local al Primăriei Toteşti şi sprijinul financiar din partea Consiliului Judeţean Hunedoara. Bun gospodar şi om cu credinţă în Dumnezeu, primarul comunei Toteşti, Tiberiu Pasconi, a făcut tot posibilul să aibă grijă şi de sufletele localnicilor. S-a îngrijit şi va continua să o facă, nu numai de dezvoltarea localităţii pe plan economico-social, ci şi de viaţa spirituală a locuitorilor. A făcut tot posibilul ca, în ciuda vremurilor grele, lăcaşul bisericesc să fie îmbrăcat în straie noi şi rezistente, ,,pentru că oamenii merită linişte sufletească”, după cum ne mărturiseşte chiar el.
Biserica din Reea a fost construită între 1934-1938, pe ruinele mai vechii biserici de lemn. Din vechiul edificiu a mai rămas clopotul care datează din 1875, o cruce de pe iconostas şi una de mână, de altar, din 1903. Acum, a fost refăcută pictura bisericii, s-a reconstituit iconostasul, s-a pardosit cu parchet, astfel ca în urma lucrărilor de restaurare şi de consolidare, sfântul lăcaş să fie cât mai trainic.
De cinci ani preot la biserica din localitate, Florin Vâlcea şi-a manifestat mulţumirea că ,,mulţi dintre cei care sunt legaţi într-un fel sau altul de Reea au venit la slujba de Liturghie oficiată ieri şi la parastasul hramului bisericii’’. Cu emoţie, povesteşte despre felul în care comunitatea s-a implicat, pregătind o masă pentru participanţii la slujba de Liturghie, cuvintele de mângâiere sufletească şi de întărire duhovnicească fiindu-le împărtăşite.