Comunitate

Respiră sare, respiră mai ușor: Sanatoriul din Geoagiu va avea propria salină!

Magdalena Șerban

O salină artificială va fi construită la Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu. Astfel, unitatea medicală devine printre puținele spitale de stat din România care va avea un astfel de spațiu. Nu doar pacienții vor putea apela la acest procedeu medical, care are efecte semnificative în recupe­rare, în special a persoanelor cu de­ficiențe respiratorii, ci și cei care își doresc o oază de sănătate.

S-a parafat!
„Am semnat contractul pentru exe­cuția lucrărilor, recent. Va fi utilă nu doar pentru persoanele cu probleme de sănătate, ci și pentru cele să­nă­toase, ca formă de prevenție și în­tre­ținere. Deoarece curele sunt re­co­man­date de medici, ca aport supli­mentar sau chiar complementar celui me­­di­ca­mentos, pot spune că un sana­toriu ar trebui să dețină un astfel de spațiu special amenajat. Mă bucur că am reușit să concretizăm acest dezi­derat și mulțumesc întregului colectiv care mi-a fost alături. De asemenea, mul­țu­mesc conducerii Consiliului Ju­dețean Hunedoara, autoritate căreia îi suntem subordonați, de fiecare dată oferindu-ne sprijin și o mare des­chidere, care ne-au fost vitale în mate­rializarea multor investiții și achiziții ”, a transmis ma­nagerul Sanatoriului de Pneu­mo­fti­zio­logie din Geoagiu, Ancuța Suciu (foto).

Multiple beneficii
Legat de salinoterapie, trebuie pre­cizat că este o metodă alternativă și com­plementară de prevenire și tra­ta­ment pentru diverse afecțiuni res­pi­ratorii. P­otrivit specialiștilor, aflați în atmosferă, aerosolii salini sunt inhalați în mod natural prin căile nazale și pe cale orală. Se depun în căile respiratorii superioare, precum cavitatea bucală, cavitățile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, 0,1-0,5 microni ajung în aparatul respirator inferior, mai exact laringe, bronhii, bronchiole, alveole pul­monare. Prin inhalare, aerosolii salini dezinfectează și fluidifică secrețiile, facilitând eliminarea toxinelor, reface­rea elasticității membranelor celulare, reducerea Ph-ului respirator și grupa­rea microorganismelor iritante. Astfel, căile respiratorii sunt „curățate” de fo­carele de infecție care declanșează și întrețin numeroase boli respiratorii, în majoritatea cazurilor recidivante, care se cronicizează și prin a căror prezență se reduce, treptat, imunitatea organis­mului. Curele în salină au rezultate foar­te bune pentru pacienții care suferă de astm. Crizele de astm vin pe fondul in­fla­mațiilor de la nivelul căilor respi­ra­torii (acestea se îngustează și produc acea senzație de lipsă de aer, de su­focare), iar aerosolii din saline tocmai asta fac, și anume calmează infla­ma­țiile și contribuie la refacerea mu­coa­selor respiratorii. Alte afecțiuni care se mai pot trata în salină sunt bronșita as­matiformă, bronsiectazie (fără hemo­p­ti­zie), pneumoconioza, traheobronita cro­nică, rinita cronică, sinuzita ma­xilară/ cronică, bisinoza, silicoza gr. 1 sau 2, polipoza faringiană, amigdalita cronică, insuficiența respiratorie res­tric­tivă, emfizemul pulmonar, nevroza, starea de oboseală cronică și diverse tipuri de alergii. Salinoterapia poate fi folosită inclusiv în cazul fumătorilor sau foștilor fumători, grăbind vindecarea și regenerarea căilor respiratorii. Toto­dată, pielea este al doilea organ prin care respiră organismul. Prin inter­me­diul pielii are loc un schimb permanent cu mediul, de oxigen, apă, minerale, căldură. În salină, persoanele intră în contact, prin intermediul pielii, cu at­mosfera încărcată cu aerosoli salini. Aceștia sunt absorbiți la nivelul pielii ex­puse, în proporții corespunzătoare absorției oxigenului, umidității și prin de­punere/precipitare datorită umezelii și diferenței de temperatură dintre su­prafața pielii și atmosferă.

2025 vine cu două ramuri noi: Cardiologie și Medicină Internă
Nu în ultimul rând, reamintim că de la 1 ianuarie 2025, la Geoagiu vor func­ționa un Compartiment de Cardiologie și unul de Medicină Internă, specialități care de foarte multe ori sunt un aliat major în realizarea unui act medical de calitate. Din păcate, foarte mulți bol­navi au afecțiuni multiple, nu doar de ordin pulmonar. Cum organismul în­seamnă un sistem complex de rotițe, toate au legătură între ele. Prin urmare, se vor putea efectua investigațiile ne­ce­sare aici, pacientul nemaifiind trimis către alte unități sanitare. Totodată, mai trebuie spus că Ancuța Suciu își va încheia cu succes, luna curentă, misiu­nea de manager al instituției, la ale­ge­rile locale din 9 iunie 2024 câștigând pri­măria comunei Bucureșci. Curând, își va prelua mandatul de edil-șef.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Samsung Note 20 Ultra: un telefon ideal pentru oamenii de afaceri

Samsung Note 20 Ultra este un dispozitiv care redefinește standardele telefoanelor inteligente, fiind ideal pentru…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Răzbel într-un bâlci dintr-o localitate din su­dul judeţului, unde bă­ieții cu uniforme al­bas­tre au descins…

7 ore ago

McDonald’s și-a deschis porțile la Hunedoara!

Noul restaurant şi-a deschis, ieri, porţile la Hunedoara. Acesta este amplasat pe bulevardul Traian, în…

7 ore ago

Bulina albă

Flavius Eduard Benea, primarul comunei Vorța Pentru că a organizat, cu sprijinul CJ Hunedoara, un…

7 ore ago

Bulina neagră

Nicolae B., din municipiul Petroșani Pentru că a fost arestat preventiv și acuzat de infracțiunea…

7 ore ago