Până la sfârşitul anului, lucrările de restaurare a sediului administrativ al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva vor fi finalizate, iar Castelul Magna Curia va fi redat spaţiului expoziţional. Numai că mai este nevoie de aproape 560.000 de lei, pentru lucrări neprevăzute pentru clădirea de patrimoniu, veche de aproape 100 de ani.
O nouă licitaţie publică
Conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a fost nevoită să organizeze o nouă licitaţie publică pentru continuarea lucrărilor de modernizare şi restaurare a imobilului care a adăpostit fostul muzeu de ştiinţe naturale, acesta urmând să găzduiască sediul administrativ al instituţiei. Este vorba despre o clădire de patrimoniu, veche de aproape 100 de ani, iar directorul interimar al instituţiei muzeale, Liliana Ţolaş (medalion), spune că aceste lucrări au fost descoperite după demararea proiectului. “În momentul în care s-a început lucrarea de restaurare, s-au depistat anumite lucrări care nu au putut fi prinse în proiectul iniţial, pentru că ele au ieşit la iveală în momentul în care s-a început restaurarea în interior”, a explicat Ţolaş.
Restaurarea clădirii a început în urmă cu mai mulţi ani, iar devizul iniţial a fost calculat la 2,75 de milioane de lei pentru 11 luni, termenele fiind devansate. Acum, pentru finalizarea programului de consolidare şi restaurare mai este nevoie de aproape 560.000 de lei. Directorul MCDR Deva a precizat că lucrarea va fi terminată în mod obligatoriu la finele acestui an, iar din ianuarie se vor putea muta, pentru ca Palatul Magna Curia să găzduiască strict spaţiul expoziţional, aşa cum a fost şi prevăzut iniţial.
Expoziţie de ştiinţe naturale permanentă
Liliana Ţolaş subliniază că, de anul viitor, întregul spaţiu muzeul va fi redeschis publicului şi se încearcă organizarea unei expoziţii permanente de talie europeană, la parterul viitoarei clădiri administrative, cu ajutor de specialitate. Aceasta a precizat că au început discuţiile cu firma care a lucrat şi la Muzeul Brukental din Sibiu, singura specializată la nivel naţional, care va veni să evalueze patrimonial de care dispune instituţia de cultură devenă, pentru a întocmi devizul necesar amenajării expoziţiei.
Într-o țară care produce anual peste 2,6 milioane de biciclete și se situează pe locul…
Subprogramul de Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii…
Candidații PSD Hunedoara la Parlament se angajează să investească în viitorul țării printr-un sistem educațional…
Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu…
„Sunt Natalia-Elena Intotero și candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare…