Reţea de interceptări telefonice, destructurată de DIICOT
Livia Botici
Un bărbat, din municipiul Orăştie, împreună cu alte 49 de persoane, din toată ţara, au fost aduse ieri, la audieri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Hunedoara, fiind acuzaţi că, folosindu-se de dispozitive ilegale, au făcut interceptări telefonice, ambientale, dar şi de e-mailuri şi mesaje scrise.
Capul reţelei este hunedorean
Hunedoreanul, originar din municipiul Orăştie, şi stabilit în Cluj-Napoca, a comercializat celorlalte 49 de persoane, prin intermediul unui site propriu de Internet, dispozitive cu ajutorul cărora aceştia puteau intercepta apelurile telefonice, mesajele, e-mailurile, dar şi convorbirile ambientale, efectuate de către, sau spre alte telefoane mobile. Aplicaţia conferă utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale, purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, putând avea implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri. Ieri, în urma unor descinderi la domiciliul fiecăruia dintre învinuiţi, toate cele 50 de persoane din Bucureşti, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Cluj, Timiş, Bacău, Botoşani, Suceava, Argeş, Alba, Satu Mare, Buzău, Arad, Sibiu, Galaţi, Neamţ, Ialomiţa, Dolj şi Vâlcea au fost aduse la sediul din Deva al DIICOT Hunedoara, pentru audieri.
Magistraţi şi oameni de afaceri
Potrivit anchetatorilor, o parte dintre cei învinuiţi în acest imens dosar au folosit aceste softuri de spionaj, pentru a înregistra convorbirile telefonice ale unor magistraţi, oameni de afaceri, procurori şi oameni politici, pe care apoi îi şantajau. Potrivit comisarului şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, „în acest dosar, în care cercetările au început în luna ianuarie a anului 2010, până în prezent, au fost identificate în jur de 35 de victime, ale căror telefoane au fost ascultate ilegal“.
Dusă cu salvarea
O femeie din Timişoara, de profesie medic, învinuită de folosirea acestui soft spion, a fost dusă aseară, de la audierile din sediul DIICOT Hunedoara, direct la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, după ce a leşinat, în timp ce era audiată de procurori. Potrivit medicilor de pe ambulanţă, timişoreanca a suferit o cădere de calciu, cauzată probabil de stresul la care a fost supusă ieri.
Are cineva secrete?
Site-ul de pe Internet, unde erau postate ofertele de echipamente spion, îi întâmpina pe cei interesaţi cu următoarea întrebare: ”Există cineva care păstrează secrete faţă de tine?” Răspunsul, găsit tot pe site, este următorul: „Află-le, folosind cel mai puternic sistem de spionaj din lume”. Apoi, pe site-ul lui hunedoreanului, erau trecute ofertele de preţ. Pentru varianta Light a programului spion, doritorii puteau afla mesajele scrise, lista de apeluri şi e-mailurile, contra sumei de 100 de euro. Dacă erau dispuşi să mai adauge încă 100 de euro la preţul variantei Light, cei interesaţi puteau asculta şi convorbirile ambientale, iar pentru suma de 250 de euro, cumpărătorii aveau şi celelalte opţiuni, dar puteau asculta şi toate convorbirile telefonice şi puteau afla şi date despre locaţia în care se afla telefonul ascultat.
Acum infractorii sunt in pas cu tehnologia. Nu mai este nevoie de accesul fizic la telefonul victimei. Un IMSI catcher isi face treaba foarte bine si exista multi „clienti” dispusi sa plateasca pentru spionaj. In Iasi exista o astfel de retea din care fac parte infractori care se cred detectivi particulari, mana in mana cu hackeri dispusi sa comita ilegalitati pentru bani (hackingul retelelor de internet si a serverelor de energie electrica in Iasi!). Din aceasta retea fac parte indivizi din aceste orase: Suceava, Piatra Neamt, Botosani, Galati, Bacau. Unii din ei locuiesc in cartierele Cug, Valea Adanca si Nicolina, si se ocupa cu vanzarea ilegala de date accesate neautorizat. |Incalcarea legii securitatii nationale|