Magdalena Şerban
Analizând potenţialul zonei, edilii din comunele Ribiţa, Blăjeni şi Bulzeştii de Sus au bătut palma şi au pus bazele unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru ca ecoul istoriei, împletit cu frumuseţea locurilor să atragă cât mai mulţi turişti şi investitori.
„Ne ajutăm singuri“
Cooptând în asociaţie Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu şi vizând, pe viitor, parteneriatele externe cu precădere, edilii celor trei comune s-au pus pe treabă. Timpul trece, iar în sesiunea din octombrie şi-au propus să depună pentru finanţare, primul lor proiect. Poate şansa le surâde. “Am primit sprijin în procesul de consultanţă, din partea reprezentanţilor muzeului din Sibiu, aceştia fiind foarte deschişi şi receptivi în ceea ce priveşte demersul nostru. Sperăm să atragem patru-cinci milioane de euro pe care să le investim aici, în comunele pe care le păstorim. Fiecare comună îşi va trasa obiectivele care îi sunt de maxim interes. Suntem în faza în care deja se lucrează la primul proiect, fiind încheiat un contract de consultanţă cu o firmă specializată”, a precizat Ioan Faur (foto), primarul comunei Ribiţa.
Şantierul continuă
Nici pe plan local nu se stă degeaba. “Drumurile de exploataţii agricole din satele Crişan şi Ribiţa, fiind mai legate între ele, datorită faptului că în zonă s-a aflat, pe vremuri, un CAP, au fost cuprinse într-un proiect pe Măsura 125 A (un milion de euro) ce se află în plină desfăşurare, transformând unele zone ale celor două sate, într-un adevărat şantier. Mai avem în lucru îndiguirea Văii Ribiţei şi a Uibăreştiului, printr-un proiect demarat pe fonduri de mediu. Mereu am avut probleme cu nivelul apei, când a plouat consistent. Am finalizat lucrările la un pod din beton peste Valea Uibăreştiului, din bugetul local, iar în această toamnă mai finalizăm ecologizarea Decantorului Ribiţa, începută acum doi ani. Totodată, aşteptăm rezultatul la proiectul ce are în vedere încălzirea primăriei cu panouri solare şi pompe de căldură, depus pe mediu. Modernizarea a 15 km de drumuri comunale şi uliţe este cuprinsă într-un program accesat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi avizat. Tot avizat este şi proiectul despus prin acelaşi minister, pentru introducerea canalizării şi a reţelei de alimentare cu apă în cinci sate ale comunei (Dumbrava de Jos, Uibăreşti, Crişan, Ribiţa, Ribicioara). Pot spune că avem o toamnă rodnică, deoarece avem multe investiţii în derulare”, a încheiat primarul din Ribiţa.