Actualitate

Români, suspectați de fraudarea sistemului britanic de împrumuturi universitare cu sute de milioane de lire sterline

Mii de studenți, în special cetățeni români, sunt suspectați de fraudarea sis­temului britanic de împrumuturi universitare cu sute de milioane de lire sterline, dezvăluie o investigație a zia­rului The Sunday Times, scrie digi24.
Potrivit investigației, aceștia se înscriu fără nici o intenție de a urma cursurile universitare, ci doar pentru a obține îm­prumuturi pe care nu intenționează să le returneze. Investigația, care a analizat documente financiare confidențiale și a intervievat numeroase surse din cadrul Student Loans Company (SLC), De­par­tamentul pentru Educație (DfE) și Oficiul pentru Studenți (OfS), a identificat cel puțin șase furnizori francizați implicați în scheme frauduloase.

Cereri suspecte
Oficialii britanici au exprimat îngri­jo­rări cu privire la existența unei „grupări organizate” care vizează în special ce­tă­țeni români. Majoritatea studenților af­lați sub supraveghere s-au înscris la așa-numitele universități francizate – colegii mici plătite pentru a oferi cursuri pentru universități consacrate, dar care adesea au cerințe de admitere reduse. În anul academic 2022-2023, SLC a identificat 3.563 de cereri sus­pecte de împrumut, totalizând aproape 60 de milioane de lire sterline. Cu toate a­cestea, investigații recente sugerează că nivelul potențial al fraudei ar putea ajun­ge la sute de milioane de lire ster­line. SLC a detectat aplicații suspecte care implică documente falsificate și adre­­se duplicate. Bridget Phillipson, mi­­nistrul Educației, a declarat pentru Sunday Times că dezvăluirile „indică u­nul dintre cele mai mari scandaluri fi­nan­ciare din istoria sectorului nostru uni­versitar”. Ea a anunțat că Auto­ri­ta­tea pentru Fraude în Sectorul Public, care se află în subordinea Cabinet Office și a Trezoreriei, va fi însărcinată cu investi­ga­rea suspiciunilor de ex­ploa­­tare a sis­te­mului de împrumuturi pentru studenți.

Cu miliarde de lire sterline
Datoria de împrumuturi pentru stu­denți a Regatului Unit, care este ga­rantată de contribuabil, a crescut la 236 de miliarde de lire sterline și se pre­conizează că va ajunge la 500 de miliarde de lire sterline până în 2040. Cifrele guvernamentale dezvăluite ara­tă o creștere alarmantă a numărului de cetățeni români care solicită îm­pru­muturi pentru studii: de la 5.000 în 2015-16 la 84.000 în 2023-24, su­ge­rând că 15% din populația românească din Marea Britanie a primit un împrumut pentru studenți anul trecut. În anul academic curent, 71.000 de români au solicitat împrumuturi pentru studenți, comparativ cu 19.000 de cetățeni polonezi, 16.000 de italieni și 12.000 de portughezi. Colegiile fran­cizate sunt acuzate că înscriu stu­denți care nu vor­besc engleza adecvat sau acceptă cap­turi de ecran ale testelor Duolingo ca dovadă a competenței ling­vistice. La une­le universități cu furnizori francizați, între 35 și 55% dintre solicitanți au fost români anul trecut. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă, angajat la stat, evident, unde se pare…

8 ore ago

O poveste de 20 de ani, o poveste care merge mai departe. Un proiect de suflet

Petru Mărginean a deținut mai multe funcții în administrația județului. A fost și primar al…

8 ore ago

Bulina albă

Emil Rîșteiu, primarul orașului Simeria Pentru că, deși a preluat o primărie cu probleme, a…

8 ore ago

Bulina neagră

S.M., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce s-a bătut…

8 ore ago

Măsurători cadastrale de toată jena în comuna Lăpugiu de Jos

Mai mulți cetățeni din comuna Lăpugiu de Jos au reclamat la pre­fec­tură că lucrările de…

8 ore ago

Raport aflat pe masa Guvernului: Dezastru în România, în caz de război. Populația nu poate fi protejată

Curtea de Conturi a elaborat un ra­port și recomandă autorităților ela­bo­rarea unei ”Concepții naționale pentru…

8 ore ago