Astfel, veniturile la bugetul de stat au fost, în primele şase luni din 2018, cu 12% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut. Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venituri ale populaţiei, precum şi creşterile cu investiţiile publice.
România era printre codaşele Uniunii Europene în privinţa accesării de fonduri europene. După doi ani, ţara noastră a reuşit să deblocheze programele UE, astfel încât în decembrie 2017 gradul de absorbţie al fondurilor europene era de 16%, iar în iunie 2018 gradul de absorbţie al fondurilor europene este de 19%, faţă de 20%, cât este media europeană. Pentru finalul acestui an, ţinta României este de 25%.
În ciuda criticilor publice, sectorul investiţiilor publice este în creştere – în semestrul I 2017 acestea erau de 6 miliarde de lei, în semestrul I 2018 investiţiile publice au ajuns la 9,1 miliarde de lei. România este o ţară în care investitorii străini au încredere, cu un şomaj ajuns la cel mai mic nivel al ultimilor 10 ani.
Între măsurile sociale adoptate în ultimele şase luni – a crescut punctul de pensie cu 10%, a fost majorată pensia minimă garantată, au fost aprobate subvenţii lunare acordate angajatorilor pentru fiecare persoană fără loc de muncă angajată, primele de angajare, creşterea plafonului pentru acordarea medicamentelor compensate cu 90%, creşterea indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap, debirocratizarea.
Pentru Sănătate, cea mai importantă realizare este majorarea consistentă a salariilor medicilor. În paralel cu investiţiile susţinute în infrastructura de sănătate, acest lucru a făcut ca în acest an să nu mai vorbim de exodul medicilor. Salariile profesorilor au crescut şi ele cu o medie între 23 şi 25%, 145 de unităţi de învăţământ fiind modernizate şi 45 de creşe şi grădiniţe au fost construite de la zero.
În Agricultură au fost luate o serie de măsuri extrem de importante: acordarea la timp a subvenţiilor; refacerea sistemului de irigaţii – 1,2 milioane de ha; programul de colectare a lânii – 8.865 de tone de lână au fost colectate, din care 3.444 de tone au fost exportate; prima acţiune concretă de salvare a două rase pur româneşti care sunt foarte apreciate de consumatori: rasele Bazna şi Mangaliţa; programul ”Antigrindină” – peste 60 de puncte de lansare de rachete antigrindină, din care 26 au fost realizate în acest prim semestru din 2018; programul ”Tomate din fermele româneşti”.
Pentru dezvoltare locală, Guvernul a susţinut investiţii care să vină în sprijinul primarilor şi a comunităţilor lor, iar judeţul Hunedoara a fost prezent pe foarte multe axe de finanţare. De altfel, la nivel naţional au fost finalizate – 939 de km de drumuri judeţene şi comunale, 608 de km conducte de apă şi canal şi 243 de locuinţe.
A fost adoptat programul ”Investeşte în tine”, care oferă un sprijin mai ales tinerilor, având drept condiţie esenţială ca beneficiarul să fie încadrat într-un program de studiu sau de formare profesională. Programul ”Start-up nation” reprezintă un stimulent pentru dezvoltarea de noi afaceri. Doar în acest semestru au fost 5.834 de beneficiari. Prin intermediul ”Start-up nation” au fost create 21.000 de locuri noi de muncă.
Un program despre care s-a vorbit mai puţin este ajutorul de stat care se acordă pentru producţiile de film realizate în România. O altă măsură de stimulare a economiei este ajutorul de stat acordat investiţiilor mai mari de trei milioane de euro. Au fost adoptate Legea achiziţiilor publice şi Legea parteneriatului public-privat. S-a înfiinţat o unitate de achiziţii centralizată în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, iar în cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză funcţionează acum o unitate centralizată de achiziţii, care va implementa şi va monitoriza îndeaproape parteneriatele public-privat. A fost reglementat regimul metalelor preţioase, care poate relansa activitatea în acest domeniu, cu beneficii importante pentru statul român.
Au fost deja aprobate 13 proiecte majore de investiţii strategice, dintre care foarte importante sunt patru proiecte din domeniul infrastructurii de transport şi alte cinci în domeniul sănătăţii. Vorbim de Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, al cărei studiu de fundamentare a intrat deja în prima lectură, iar în septembrie se va organiza licitaţia de atribuire, Autostrada Craiova – Calafat – Drobeta-Turnu Severin – Lugoj şi Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, care vor avea finalizate studiile de fundamentare până la sfârşitul acestui an, precum şi construcţia Aeroportului Bucureşti Sud, cu termen de finalizare a studiului de fundamentare în 2019. În domeniul Sănătăţii se vor construi Spitalul Regional Timişoara, Spitalul Regional Brăila-Galaţi, precum şi Complexul medical Carol Davila, care va include şi Spitalul Republican, un alt proiect în parteneriat public-privat fiind construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.
PSD îşi face treaba. Susţine economia, susţine investiţiile, ia măsuri care vin în sprijinul firmelor româneşti şi încurajează antreprenoriatul.
Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Sunteti la guvernare din anul 2012.
Ati facut o gramada de porcarii inclusiv pensii speciale si prostii inca va cred ca sunteti bine intentionati!vai de noi!