Românii dezbat intens refuzul magistraților de a renunța la pensiile speciale: „Nu dai pensia specială din mână pe PNRR-ul de pe gard!”
Pensia medie a foștilor judecători și procurori este circa 5.000 de euro lunar și orice modificare a legii va duce la grevă în sistem, amenință Consiliul Superior al Magistraturii. Românii văd cu ochi răi protestul instituției care-i reprezintă pe magistrați, având în vedere că fără aceste modificări România va pierde 231 milioane de euro.
Avansarea în funcție
Știrea conform căreia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) protestează vehement față de tăierea pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR – a fost intens dezbătută pe platforma reddit, scrie Adevărul.
CSM are rolul de a asigura independența justiției și de a proteja statutul judecătorilor și procurorilor, iar printre atribuții se numără cea de a acorda avansarea în funcție, avizarea actelor normative care reglementează activitatea magistraților respectiv sancționarea disciplinară a magistraților care nu respectă normele de conduită profesională.
Jalonul 215, pe care România trebuie să-l îndeplinească pentru a accesa banii din PNRR – 231 de milioane de euro, prevede „intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”. Problemele au apărut după ce CCR a decis că este neconsituțională impozitarea progresivă propusă de guvern, astfel că inițiativa legislativă nu a fost aplicată.
Urmare a deciziei CCR, care modifica ceea ce fusese deja convenit cu Bruxelles-ul, Comisia Europeană a suspendat complet plata celei de-a treia tranșe din PNRR.
Magistrații amenință
CSM a anunțat că refuză orice modificare a pensiilor speciale și amenință cu un „blocaj” al instanțelor.
„Orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situația extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori pe fondul acelorași incertitudini ale magistraților în privința statutului lor, fapt care ar conduce la un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești”, se arată în comunicatul CSM.
Comunicatul mai arată că reglementarea privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost amendată de dată recentă, în anul 2023 fiind adoptată Legea nr. 282/2023 prin care s-a stabilit soluția normativă potrivită sub aspectul pensiilor magistraților. Astfel au fost acordate „garanții adecvate din perspectiva acestei componente financiare a independenței justiției, situație care a avut efectul stabilizator în privința resurselor umane din sistemul judiciar”, mai atrage atenția Consiliul.
Potrivit ultimelor date statistice publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensia medie a foștilor judecători și procurori a fost în martie de 25.210 lei, din care li s-ar fi cuvenit conform contribuțiilor doar 7.400 de lei. Prin legea 303/2022, magistrații beneficiază de pensii speciale care includ fonduri suplimentare de aproape 22.000 lei, plătiți din bugetul de stat, adică din taxele și impozitele tuturor românilor.
Proiectul de lege depus de coaliția guvernamentală
Reacția CSM a fost declanșată de proiectul de lege, depus ieri în Parlament de Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian. Proiectul vine în contextul în care CCR a declarat neconstituțională în decembrie 2024 o lege care prevedea impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Principalele modificări pe care le vor dezbate parlamentarii sunt vârsta de pensionare, care va ajunge la 65 de ani și reducerea pensiilor speciale. (A.N.)