Romi Cărmăzan a câştigat procesul cu ANPC
Vineri, Tribunalul Hunedoara i-a dat câştig de cauză fostului comisar şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) (actualul Comisariat Judeţean pentru protecţia Consumatorilor – CJPC) Hunedoara, Romi Cărmăzan (foto), în procesul intentat Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi în care acesta a contestat demiterea sa. Dacă decizia nu este atacată în 15 zile, Romi Cărmăzan poate reveni în funcţie.
O destituire cu cântec
Reamintim că Romi Cărmăzan a fost destituit din funcţia de comisar şef al OPC Hunedoara în data de 9 octombrie 2012. „Ordinul respectiv a venit în perioada în care eu eram în concediu medical, concediu ce a fost prelungit până la sfârşitul anului. Abia când m-am întors la lucru, am aflat de această destituire. Modul în care s-a făcut destituirea mea, respectiv punerea în practică a HG 700 din 2012 nu a fost corect. Mi s-a spus că a fost efectul unui proces de reorganizare, dar nu s-au schimbat decât şefii. În martie 2013, am intentat proces ANPC-ului, cerând anularea acelui ordin şi repunerea mea în funcţie. Iată că, pe 20 septembrie, instanţa Tribunalului Hunedoara mi-a dat dreptate”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Romi Cărmăzan.
Tribunalul i-a dat dreptate
Este interesant de evidenţiat câteva precizări, care au stat la baza reclamaţiei iniţiale faţă de ANPC, ale fostului comisar şef. Astfel, conform legii, „funcţionarul public de conducere are prioritate la ocuparea unei funcţii publice vacante la nivel inferior”, şi „în cazul în care există mai mulţi funcţionari publici, se organizează examen de către autoritatea sau instituţia publică”, dar nici una din aceste prevederi nu s-a respectat. Apoi, „nu a fost refuzată nici o funcţie publică, doar că nu au fost puse la dispoziţia CJPC Hunedoara, decât în data de 22.11.2012 (după 43 de zile de la emiterea ordinului şi a notificării), conform documentelor anexate la întâmpinarea ANPC“. În fapt, nu există vreun document care să ateste că funcţionarul public ar fi primit în termen legal altă ofertă de post şi ar fi refuzat-o, „cum nu exista nici o solicitare scrisă, conform adresei CRPC nr. 39 din 23.01.2013, către ANPC, în care se specifică faptul că domnul Cărmăzan Romi a solicitat lista posturilor vacante“. Şi, nu în ultimul rând, atât ordinul, cât şi notificarea au fost emise în 9 octombrie 2012, dată în care Cărmăzan se afla în concediu medical, documentele referitoare la acesta fiind comunicate la timp instituţiei, care, astfel, ştia despre această situaţie specială.
Fără a intra în alte detalii, să mai spunem doar că, în urma sentinţei dată vineri de Tribunalul Hunedoara, Romi Cărmăzan este îndrituit să îşi reia funcţia din care a fost destituit. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la data pronunţării.