Romsilva intervine la Rezervaţia de zimbri din Haţeg
Directorul general al Romsilva a anunţat că exemplarele de zimbru pierdute de Rezervaţia Slivuţ de lângă Haţeg, din cauza bolii limbii albastre, vor fi înlocuite. La Haţeg, vor ajunge alţi zimbri din centrele deţinute de Regia Naţională a Pădurilor în ţară.
Plan de intervenţie al RNP
Cinci zimbri au murit în rezervaţia din pădurea Slivuţ, ultimele două decese fiind înregistrate miercuri. Alte două exemplare au murit în urmă cu o săptămână din cauza acestei boli, iar un zimbru, în urmă cu o lună. În rezervaţie au fost instituite măsurile de carantină impuse de DSVSA Hunedoara.
Conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor a întocmit un plan de intervenţie pentru rezervaţia de zimbri din Haţeg, a anunţat directorul general Adam Crăciunescu. Potrivit acestuia, conducerea Direcţiei Silvice Hunedoara l-a informat despre situaţia zimbrilor din rezervaţie. „Am fost informat tot timpul, am luat toate măsurile de izolare, ştiam ce se întâmplă acolo. A fost o surpriză şi pentru noi, făcusem foarte bine nucleul acela de zimbri la Haţeg, era bine populată rezervaţia. Aveam programate chiar investiţii, pentru ca rezervaţia să fie mai vizibilă pentru societatea civilă şi a apărut surpriza aceasta. O să completăm efectivele acolo, după ce organele sanitar-veterinare o să ne dea acceptul, o să completăm efectivele pierdute. Avem rezerve în ţară, la rezervaţiile deţinute de Regia Naţională. Părerea de rău este că au cedat exemplare bătrâne, femela cea mai bătrână din rezervaţie s-a dus şi e păcat”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Adam Crăciunescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Tăcerea lui Crişan, motivată de şeful său
Decizia de a nu se face publice informaţiile cu privire la situaţia zimbrilor, respectiv a morţii primelor două exemplare, a fost luată, explică directorul Crăciunescu, pentru că nu avea confirmarea îmbolnăvirii zimbrilor de bluetongue. „A tăcut toată lumea, în prima fază, pentru că nu ştiam ce este. Au rămas surprinşi, trebuie să fim corecţi. Toată lumea a fost surprinsă, cum tocmai în punctul acesta de rezervaţie s-a întâmplat. Se întâmplă şi uite că un animal în captivitate e mai sensibil la microbul acesta. Organele sanitar-veterinare nu ne-au putut pune la dispoziţie din ce cauză au murit, pentru că au trimis probele şi la Bucureşti pentru confirmare şi reconfirmare. Să vadă ce este şi până nu a venit rezultatul, nu s-a putut vorbi. Boala impune nişte măsuri de carantină în judeţ şi până nu e confirmarea, nu-şi permite nimeni să le impună”, a mai explicat directorul general al ROMSILVA.
Totuşi, adevărul a ieşit la lumină, chiar dacă purtătorul de cuvânt al direcţiei veterinare, Leontin Laslău, a încercat să amâne inevitabilul prin informaţii trunchiate, iar DSVSA Hunedoara a trebuit să admită că are focare de bluetongue în judeţ şi să instituie carantina.