Categories: Comunitate

Roşcaniul, ţara păstrăvului

Magdalena Şerban

Apele reci de munte pot ascunde adevărata identitate turistică a unei zone. Este şi cazul Roşcaniului, un sat cu care comuna Dobra se poate mândri, pentru că a devenit loc de „pelerinaj“ pentru iubitorii de peşte.

Ca odinioară…
Dată fiind tradiţia, vinul din măr murat, numit „sigir“, vinarsul de Panc, plăcintele cârpite, dulceţurile îmbietoare şi mămăliga nu lipsesc din bucătăria satului, iar localnicii nu renunţă uşor la ceea ce au învăţat din bătrâni. Definitoriu pentru acest colţ de Rai este, pe lângă frumuseţea peisajului, interesul pentru peşte. În zonă, trei păstrăvării îşi dau concursul în a oferi peşte proaspăt nu numai hunedorenilor, ci tuturor doritorilor care le trec pragul. Şi nu sunt puţini, ţinându-se cont că li s-a dus vestea, vorba aceea: are balta peşte, cât să ajungă pentru toată lumea. „Pe lângă cele două păstrăvării private, mai este una ce aparţine de ocolul silvic. Totodată, pentru cei care vor să rămână peste noapte sau să-şi petreacă o minivacanţă în care să respire aer curat şi să mănânce peşte gătit cu mare artă, există şi o pensiune care îşi oferă serviciile, iar încă una urmează să se dezvolte. Aceasta are prevăzută şi o adevărată bază de agrement, cu ştrand, teren de sport şi alte facilităţi. După cum se vede, zona are un real potenţial, ceea ce reprezintă pentru investitori, un punct de atracţie”, afirmă Ghiorghe Şuiagă (foto), primarul comunei Dobra.

Se vrea mai mult
Turismul nu poate să se dezvolte fără să fie ajutat, iar edilul cunoaşte acest lucru. „Zilele trecute am predat canalizarea în satele Roşcani şi Mihăieşti, integrate într-un proiect câştigat şi demarat pe fonduri europene, în valoare de 2,5 milioane de euro. Cu apă şi canalizare la poartă, cum se spune, intrăm în coordonatele normale, astfel încât să putem să modernizăm zona, aşa cum merită. GAL-ul dedicat Ţinutului Pădurenilor, în care suntem şi noi cuprinşi, ne poate ajuta în materializarea unui proiect foarte important pentru dezvoltarea turistică: refacerea legăturii, printr-un drum asfaltat, dintre  Roşcani şi Lunca Cernii, pentru a pune în valoare o zonă superbă, tocmai potrivită pentru un domeniu schiabil sau orice altceva, ce se pretează la aceste locuri minunate pe care le avem. Am încredere că lucrurile vor merge în direcţia bună, pădurenii fiind oameni harnici”, mai precizează Ghiorghe Şuiagă.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Necazul mai mare este , ca si la Roscani avem sindromul "bolii romanesti" !
    Adica pastravul e mai scump decit , "FACE" !!!
    De asta probabil ca si turistii sunt mai putini !

Recent Posts

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

2 zile ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…

3 zile ago