Rupere de nori şi ape dezlănţuite
Livia Botici
O ploaie torenţială, de numai o oră, a adus potopul peste satele comunei Şoimuş. Zeci de gospodării, din localităţile Păuliş, Chişcădaga şi Şoimuş, au fost inundate de şuvoaiele de apă, după ce acestea au rupt digul de protecţie al pârâului Căian.
Oameni disperaţi
Animale înecate, case distruse, grădini inundate şi zeci de oameni disperaţi, din cauza necazului care s-a abătut asupra lor. Totul a început sâmbătă după-masă. După ce, de dimineaţă, vremea fusese frumoasă, în jurul orei 15, cerul s-a înnorat dintr-o dată, iar natura s-a dezlănţuit. A plouat torenţial, cu grindină, timp de o oră, după care puhoaiele de apă au dat năvală în grădinile, iar apoi în casele oamenilor. „S-a auzit un sunet groaznic şi ne-am dat seama să o să vină viitura. Nu am mai avut timp să scoatem animalele de la locul lor, aproape toate găinile au fost înecate, iar porcii, m-au ajutat vecinii să-i scot din cocină, pentru că altfel mureau, apa trecuse deja peste ei. Este plin de apă peste tot în casă, fântânile au fost inundate, suntem disperaţi”, povesteşte Marcel Oană, un locuitor din satul Păuliş.
Salvată de furia apelor
„Nu mai avem nimic, casa mea este plină de apă, este un adevărat dezastru ce s-a întâmplat. Toată munca noastră, de zeci de ani, s-a năruit într-o secundă. Nu mai am animale, nu mai am nici o legumă în grădină, nu mai am nimic… Pe tata, care este bolnav, nu am apucat să îl scot din casă, l-am dus în pod, ca să nu ajungă apa la el”, spune un alt locuitor din satul Păuliş. În satul Chişcădaga, un drum s-a surpat şi zeci de gospodării, aflate pe malul drept al pârâului Căian, au fost inundate. O femeie din satul Bejan, pentru a nu fi luată pe sus de apele dezlănţuite, s-a urcat pe un gard, dar, din păcate, nu a mai putut să coboare de acolo. În ajutorul acesteia a sărit un şofer de la societatea judeţeană de Drumuri şi Poduri, care a intrat cu un utilaj de mari dimensiuni, şi a reuşit să o salveze.
Potop şi la Vorţa
„Joi seara, în jurul orei 19, pârâul Bătrâna a făcut ravagii în satul Visca, din comuna Vorţa. În numai 10 minute, apa s-a ridicat la 2,5 m. Când am văzut cum s-a dezlănţuit natura, am crezut ca vine potopul. Imaginea rămasă era de-a dreptul sumbră: copaci rupţi, 15 podeţe avariate, trei drumuri blocate şi o porţiune de 10 km de drum distrusă. De asemenea, 10 case au fost afectate considerabil, iar în circa 40 de gospodării, apa a distrus fântâni, curţi şi beciuri. S-a intervenit cu echipe şi utilaje pentru evacuarea apei din locuinţele şi anexele inundate, însă sperietura oamenilor şi pagubele materiale nu pot fi înlocuite. Nu avem o estimare concretă a pagubelor, încă lucrăm la ea. Facem tot posibilul ca să-i ajutăm pe aceşti oameni, în ciuda condiţiilor precare. Unii şi-au pierdut parte din munca lor, care s-a dus efectiv pe Apa Sâmbetei“, ne spune supărat, Emil Radu Bureană, primarul comunei Vorţa.