„Ruşinea” care impune revenirea „acasă”
Echipa feminină de gimnastică artistică a României, cu o sportivă de la CNS „Cetate” Deva în lot, a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a terminat pe locul 7 din opt echipe la turneul preolimpic de la Rio.
Încă o contraperformanţă
După „vinerea neagră” de la Campionatul Mondial de la „Glasgow 2015”, care a obligat echipa României să participe la calificările pentru J.O. 2016, gimnastica feminină românească a trăit o nouă contraperformanţă. România a acumulat 216,569 puncte, la capătul unui concurs plin de ratări, şi a terminat pe locul 7, din opt participante, turneul preolimpic, fiind pentru prima oară din 1968 când România nu va avea o echipă în concursul olimpic de gimnastică. Brazilia, 226,477 puncte, Germania, 223,977 p., Belgia, 221,438 p., şi Franţa, 220,869 p., au ocupat primele patru locuri şi au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice. Pentru echipa României, condusă de pe margine de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa şi Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolişan (foto), Cătălina Ponor, Dora Vulcan şi Silvia Zarzu. Cătălina Ponor a obţinut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre, 14,600 la bârnă, dar a ratat la sărituri (12,333), după cum Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733). Sportiva Anamaria Ocolişan, de la CNS „Ceatate” Deva a obţinut cele mai mari note din echipa României la sărituri (14.333) şi paralele (13.200), dar a ratat la bârnă (12.566).
Belu se oferă pe post de „ţap ispăşitor”
Fostul antrenor al echipei feminine de gimnastică a României, Octavian Belu, a declarat că se aştepta ca gimnastele să rateze calificarea la Jocurile Olimpice şi spune că regretă că s-a implicat timp de patru luni în pregătirea lotului. Tehnicianul alături de care România a cucerit 279 medalii a recunoscut că lotul pe care ţara noastră l-a trimis la turneul preolimpic nu avea nici o şansă. „Dacă se doreşte neapărat un ţap ispăşitor, mă ofer eu. Indiferent cum priveşti situaţia, tot Belu şi Bitang sunt vinovaţi. Rezultatul era previzibil. Aceste fetiţe care trebuiau să-şi depăşească limitele au mers accidentate, cu infiltraţii, accidentări mai vechi, iar altele reveneau după pauze mai vechi. Cătălina Ponor a ajutat cât a putut. Eu zic din 2000, de la Atlanta, că lucrurile se vor stinge. Şi la Atlanta am fost la limită. În 2012, la Londra, dacă nu se întorceau Cătălina şi Sandra, lucrurile stăteau la fel de prost”, a spus Octavian Belu. Tehnicianul este convins că lucrurile ar putea sta şi mai rău. „Am semne de întrebare în ceea ce priveşte fetele care ajung la lot. Eu am impresia că nu-şi doresc să facă performanţă, că nu le place acest sport. Alături de Mariana Bitang am vrut să dau o mână de ajutor, dar nu am avut pe cine ajuta. Nu poţi să merg la infinit cu nişte fetiţe care sunt la lot doar pentru că au vârsta potrivită. Şcoala românească de gimnastică există, dar dacă nu se va schimba ceva, o să fie şi mai rău. Să sperăm că am învăţat ceva din această experienţă”, a mai afirmat Octavian Belu. Antrenorul care are în palmares 39 de medalii olimpice spune că nu ia în calcul o revenire în sala de antrenamente.