S-a cerut suplimentarea fondurilor pentru laptele praf
Pentru toţi copiii, care în primul an de viaţă nu beneficiază de lapte matern, se acordă, în baza unei reţete eliberate de medicul de familie, cantitatea de lapte necesară, prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică şi primării. În prezent, s-au făcut solicitări pentru acordarea celei de-a doua tranşe de bani, astfel încât să fie asigurat tot necesarul de lapte praf pentru copiii din judeţ.
„Pentru anul 2014, am solicitat 300.000 lei pentru acest program, iar la începutul lunii septembrie, am primit 132.000 lei. În decurs de aproximativ două săptămâni, am epuizat tot stocul de cutii de lapte praf, asta însemnând că le-am distribuit către toate primăriile unde am avut solicitări în acest sens. Pentru a asigura copiilor laptele praf de care au nevoie, am făcut o solicitare de suplimentare a fondurilor. Astfel, în perioada următoare aşteptăm să primim încă 80.000 lei din partea Ministerului Sănătăţii. Copiii din judeţ vor beneficia de acest drept, este doar o chestiune de timp până vom primi banii respectivi“, a declarat medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP.
Conform legislaţiei în vigoare, numai în anumite cazuri, copiii pot beneficia de acest drept. Mai exact, în cazul decesului mamei, dacă sunt înfiaţi, dacă mama suferă de boli cronice, dacă în primele opt luni de viaţă nu cresc în greutate minimum 500 de grame şi în următoarele patru luni, până împlinesc un an, minimum 250 grame. În consecinţă, laptele praf se eliberează pe bază de reţetă de la medicul de familie, care trebuie să se regăsească, alături de alte documente, la compartimentul de Asistenţă Socială din cadrul fiecărei primării. De aici, DSP primeşte lunar un raport cu toate cazurile care sunt înregistrate şi urmează să asigure cantitatea necesară de lapte pentru fiecare copil. Laptele praf trebuie să fie ridicat de la primăria de domiciliu de către mame sau de către cei responsabili de creşterea copilului.