Categories: ActualitateFlash

S-a dat sentinţa în dosarul medicilor oncologi şi al farmaciştilor acuzaţi de grup infracţional organizat şi alte fapte penale grave. Inculpaţii, achitaţi din lipsă de probe sau pentru inexistenţa faptelor

Sorina Popa

Dosarul farmaciştilor şi medicilor oncologilor arestaţi în anul 2013, fiind acuzaţi de poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, condusă la acea vreme de Traian Berbeceanu, că au constituit un grup infracţional, s-a dovedit în final a fi un mare fâs. Asta, potrivit sentinţei date de magistraţi ai Tribunalului Sibiu, decizia lor nefiind însă definitivă.

Acuzaţii peste acuzaţii
Totul a început în anul 2013, când informaţia că mai mulţi medici şi farmacişti din judeţ au fost re­ţinuţi, după ce ar fi făcut bani frumoşi cu reţetele pentru bolnavii de cancer, a căzut ca trăznet. Atunci, ofiţerii de la Crimă Organizată, împreună cu pro­curorii DIICOT, au organizat percheziţii în 16 locaţii, farmacii din Deva şi Hunedoara, cabinete medicale din Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Deva. Peste 30 de persoane au fost ridicate de poliţişti şi duse la acea vreme la audieri. Acestea erau învinuite de de constituirea de grup infracţional organizat, să­vâr­şirea de infracţiuni în scop de înşelăciune în dauna casei de Asigurări de Sănătate, infracţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare. Comi­sarul şef Traian Berbeceanu a declarat în aprilie 2013 că prejudiciul total era estimat la apro­ximativ 11 milioane de lei.

Acte fictive şi spagă de la farmacii?
Comisarul şef Traian Berbeceanu şi echipa lui îi acuzau pe medicii şi farmaciştii implicaţi că prescriau reţete pentru medicamente oncologice, în fals, reţetele respective erau duse la farmacii şi decontate de Casa de Sănătate. „În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor banii, în funcţie de numărul medicamentelor pre­scrise, ce urmau să fie decontate”, declara la vre­mea respectivă comisarul şef Traian Berbeceanu.
„Membrii grupului infracţional organizat au modificat evidenţele contabile şi actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au în­tocmit acte fictive din care rezultă în mod fals dis­trugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11.000.000 de lei”, arătau anchetatorii.
Anchetatorii mai susţineau că grupul infracţional organizat ar fi fost sprijinit de către o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul ei, care ar fi transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice. Aproape toţi dintre cei acuzaţi, printre care medicii oncologi Elisaveta Mezo, Alina Maura Popa sau Tatiana Marinela Făgădar, administrator de farmacii din Hunedoara, au fost arestaţi timp de trei luni. Luni de chin în care unii s-au îmbolnăvit.

Achitaţi pentru toate capetele de acuzare
Iată însă că acum, la peste şapte ani de la mo­mentul arestării, Tribunalul Sibiu i-a achitat pe ma­joritatea dintre cei implicaţi în acest dosar penal.
Fosta şefă a Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Deva, Elisaveta Mezo, acum pensionară, la fel ca medicul Alina Maura Popa, care în prezent lucrează tot la Oncologie la spitalul devean, au fost achitate pentru toate acuzaţiile. De asemenea, medicul Nadia Carmen Ţîrvuloiu a fost şi ea achitată pentru toate capetele de acuzare. Soţul Alinei Popa, Călin Popa a fost şi el achitat, la fel şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar „celebru”, Iulian Constantin Făgădar, soţul Tatianei Făgădar, Ovidiu Adrian Costăchescu, Ramona Adela Goia, Ciprian Dumitru Ban, Nicoleta Adriana Enuţă, Cristian Ion Doţiu. Toţi cei amintiţi au fost achitaţi pentru constituirea unui grup infrac­ţional organizat întrucât instanţa a decis că fapta de care a fost acuzaţi nu există. Au fost achitaţi şi pentru infracţiuni de fals şi înşelăciune şi fals în înscrisuri, iar magistraţii au stabilit că nu există probe că aceştia ar fi săvârşit infracţiunea de luare de mită

Două persoane au primit închisoare cu suspendare
Dintre cele 12 persoane inculpate în acest dosar doar două au fost condamnate. Astfel, Mihai Tudor Drăgoescu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de evaziune fiscală, el fiind achitat pentru dare de mită, pentru că nu există probe, pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional, deoarece fapta nu există. Durata de încercare pentru acesta este de 4 ani.
De asemene, Tatiana Marinela Făgădar a fost şi ea achitată pentru constituire de grup infracţional, fapta neexistând, susţin judecătorii de la Sibiu, compli­ci­tate la înşelăciune, pentru că fapta nu este pre­văzută în legea penală, la fel ca şi în cazul acuzaţiei de delapidare. Ea a fost însă condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, cu un termen de încercare de patru ani.
În concluzie, sentinţa dată de magistraţii de la Sibiu, care e adevărat poate fi atacată, arată că do­sa­rul a fost subţirel de tot, dar tam-tam-ul a fost mare şi puternic mediatizat. Iar după şapte ani şi jumătate de chin, inculpaţii au dovedit că sunt nevinovaţi, 10 dintre ei fiind achitaţi, iar doi primind o pedeapsă de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.
Aceasta a fost, de fapt, ultima anchetă cu răsunet în care a fost implicat Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, deoarece, după câteva luni acesta a fost arestat preventiv şi înlăturat de la conducerea BCCO Alba.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Vedem cum cetățeni români nevinovați se adresează Curții Europene a Drepturilor Omului și câștigă procese împotriva Guvernului Român condamnând pe infracțiunile de tortură , proces necorect , violare de domiciliul , răpire de lângă familie , nu un recurs corect , arătând că , în România polițiștii torturează oameni , procurorii acuză pe nedrept prin fabricare de dosare cu martori mincinoși și judecători care condamnă și arestează pe nedrept cetățeni nevinovați .

    Voi de acești torționari nu vorbiți , de acești interlopi cu legitimație de la stat nu-i considerați infractori penali , despre ei , educația voastră nu spune fără penali în funcții . De ce acceptați acești teroriști români legitimați de stat care distrug destine umane în această viață , pe funcție publică la stat ?

    Articolul 267 din Noul Cod Penal ne spune clar , trebuie condamnați infractorii legitimați de stat .

    Iubiți Libertatea , Dreptatea și Adevărul fără Minciună prin Credință vom Învinge . F .*. P .*. V .*.

  • F bine, deci cei achitati veti putea sa-l d-ati in judecata pe militianul berbecaru pt abuzurile comise si sa-i cereti daune morale si materiale. Succes

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago