Fără tichete de vacanță pentru o anumită categorie de bugetari. Datoria publică a țării a depășit pragul de 52 la sută, motiv pentru care guvernanții de la Palatul Victoria sunt nevoiți să recurgă la noi măsuri de austeritate, printre care reducerea sporurilor și eliminarea unor facilități.
Doar sub 8.000 de lei net
Astfel, Guvernul trebuie să elimine două sute de mii de posturi vacante. Sporurile funcționarilor nu ar trebui să mai depășească 20 la sută din salarii. În plus, din această vară o bună parte din bugetari riscă să nu mai primească tichete de vacanță. Funcția „șef de birou” va fi desființată. De menționat este că voucherele de vacanță vor fi acordate doar bugetarilor a căror remunerație nu depășește pragul de 8.000 de lei net.
În privința aparatului administrativ, planul de austeritate prevede reducerea cu 20 la sută a posturilor secretar de stat. În tot acest timp funcțiile de conducere vor fi blocate la cel mult 8 la sută din numărul total al posturilor. Schimbări au fost anunțate și în privința remunerației.
Ce se întâmplă cu posturile neocupate
Una dintre puținele măsuri de austeritate pentru bugetari e prevederea că bugetarii nu vor primi bani în 2024 pentru orele suplimentare, ci zile libere. Există însă și excepții: categoriile de ”speciali” (polițiști, jandarmi, militari, angajații serviciilor secrete) care vor primi bani pentru munca suplimentară, potrivit OUG 115/2023. Numărul de posturi din cadrul cabinetului respectiv cancelariei, precum și numărul de posturi din cadrul autorităților/instituțiilor publice de interes local reglementate legal se reduce cu 50 la sută din totalul numărului de posturi aprobate până cel târziu la data de 1 octombrie 2023. Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se desființează.
Noi limite pentru structurile organizatorice. Spre exemplu, pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție. Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare este de până la 15 la sută din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar. Se limitează la 500 de lei decontul pentru un telefon mobil cumpărat. În aceeași ordine de idei, statul va suporta doar 25 de lei din valoarea abonamentului lunar.
Până la data de 1 ianuarie 2025, Direcțiile de Sănătate Publică, cele Sanitar-Veterinare și cele pentru agricultură se regionalizează. Trebuie să rezulte o diminuare cu 15 la sută a personalului și a cheltuielilor de funcționare. (A.N.)
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…