Sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat a început ieri, 13 iulie, cu prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
În sesiunea iunie-iulie 2016, în judeţul Hunedoara, din totalul de 3.732 de elevi din clasele terminale, învăţământ zi şi seral, s-au înscris pentru a participa la examen, un număr de 3.074 de absolvenţi. Dintre aceştia, 2.547 sunt din promoţia curentă, restul de 527 fiind din promoţiile anterioare. Ceilalţi peste 1.000 de elevi nu s-au înscris la Bacalaureat din diferite motive. Aproximativ 70 la sută dintre aceştia au situaţia şcolară neîncheiată sau sunt corigenţi, iar restul nu participă fie din motive de boală, fie există alte situaţii.
În prima parte a examenului de Bacalaureat se desfăşoară cele patru probe de evaluare a competenţelor. Proba A, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, desfăşurată în perioada 13-15 iunie. În cadrul acesteia se vor evalua competenţele lingvistice de exprimare orală, capacitatea de înţelegere a unui text, precum şi exprimarea şi argumentarea unui punct de vedere. Proba B, 15-17 iunie, este cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Proba D evaluează competenţele digitale dobândite de elevi pe parcursul liceului. Această probă are loc în perioada 21-24 iunie. Ultima dintre probele orale, proba C, este susţinută de candidaţi între 27 iunie şi 1 iulie, în care aceştia sunt evaluaţi pentru competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. La această probă, elevii pot alege una dintre limbile moderne studiate pe parcursul liceului. Evaluarea acestei competenţe se face prin trei tipuri de probe: cea de înţelegere a unui text audiat, cu o durată de 20 de minute, proba scrisă, care durează două ore, unde se urmăreşte capacitatea elevilor de receptare a unui text citit, precum şi producerea de mesaje scrise. Cea de-a treia este proba orală, unde se evaluează capacităţile copiilor de exprimare orală în limba respectivă. În urma susţinerii acestor competenţe, candidaţii nu sunt notaţi cu note, aceştia primind un certificat de competenţă.
Toate aceste probe au statut de probe obligatorii în cadrul examenului de Bacalaureat pentru elevii de la toate filierele şi profilurile. Susţinerea acestor probe constituie o condiţie necesară pentru participarea la probele scrise.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…