Categories: Comunitate

S-a dat startul la înscrieri pentru ajutorul de minimis în apicultură

Magdalena Şerban

A fost lansată schema de ajutor de minimis pentru apicultorii afectaţi de fenomenele meteo din acest an, sprijinul fiind plătit pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol. Acesta va avea un cuantum de 20 lei/familie de albine.

Acte necesare şi condiţii
„Anunţ apicultorii că până la finele lunii octombrie pot veni să se înscrie în programul aferent ajutorului de minimis la sediul nostru situat în Deva, Strada 22 Decembrie, nr. 222. Plăţile se vor efectua până la sfârşitul anului. Le amintesc că pentru a fi eligibili să primească acest sprijin, trebuie să îndeplinească nişte criterii obligatorii. De exemplu, e necesar să aibă familiile de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof.Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 251/2017. De asemenea, e obligatoriu să aibă familiile de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană. Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru creşterea albinelor nu poate depăşi suma de 20.000 euro/beneficiar pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Totodată, pentru a se înscrie se impune să aducă o copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, o dovadă cont activ bancă/trezorerie, precum şi o copie a documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară eliberat de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană pe raza căreia îşi desfăşoară permanent activitatea stupina. Persoanele fizice vor prezenta atestatul de producător şi copie a CI, pe lângă cont activ şi atestare sanitar-veterinară. La predarea documentelor de către solicitant, acesta va avea asupra sa şi actele în original pentru autentificare de către reprezentanţii DAJ“, a precizat Călin Marian, directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara.
De menţionat că la nivel judeţean, conform Registrului Naţional Apicol, se regăsesc circa 450 de apicultori. Până în prezent, s-au înscris în programul guvernamental aproximativ 50.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago