Categories: Comunitate

S-a dat verde la pădure

Magdalena Şerban

Anul 2011 a fost declarat de către ONU „Anul internaţional al pădurilor”. Astfel, Direcţia Silvică Hunedoara şi-a propus promovarea unei gestiuni corecte a tuturor tipurilor de pădure, conservarea şi dezvoltarea durabilă a acestora, dar în egală măsură şi stimularea conştiinţei societăţii civile. În acest amplu proces, directorul instituţiei, Emil Ignat (foto), pune accent pe calitate şi productivitate.
 

Cum şi de ce tocmai acum?
„Luna plantării arborilor“ (15 martie–15 aprilie) reprezintă un bun prilej pentru conştientizarea populaţiei privind binefacerile pădurii. În acest an, avem în vedere realizarea unor serii de lucrări, precum: semănături de răşinoase în solarii, repicaje de răşinoase în pepinierele silvice, iar din pepinierele silvice ale judeţului, folosirea la lucrările de împăduriri şi completări din fondul forestier de stat, privat şi persoane fizice, un total de un milion de puieţi, apţi pentru plantat. Programul de regenerări cuprinde un total de 279 de ha (împăduriri-169 ha, regenerări naturale-110 ha), iar în ceea ce priveşte lucrările de completări, acestea se vor face pe o suprafaţă de 46 de ha. De asemenea, pentru obţinerea unor păduri valoroase,  producătoare de lemn cu calităţi superioare, este necesară executarea unor lucrări complexe, cum ar fi degajări, curăţiri şi rărituri. Totodată, în cazul arboretelui mai în vârstă, se va apela la igienizare şi extragere din pădure a materialului lemnos provenit din arborii uscaţi, atacaţi de dăunători, care se va valorifica, sub formă de lemn de construcţii sau de foc. Tot în această perioadă, în ocoalele silvice din zona de deal, a început campania de împăduriri, iar în cele din zona de munte, se aşteaptă topirea zăpezii.

 

Cât de complexă va fi campania?
Vrem să antrenăm în acest sens, şcolile, liceele, colegiile şi instituţii precum Garda de Mediu,  Poliţia, reprezentanţi ai Prefecturii, pentru plantare de arbori, în spaţiile verzi aparţinând fiecărei unităţi implicate. De asemenea, plantarea în şantierele de împăduriri de pe raza judeţului, o vom realiza împreună cu Agenţia de Protecţia Mediului Hunedoara. Aceste demersuri vor marca debutul „Lunii plantării arborilor” (15 martie – 20 martie). Cu unităţile de învăţământ cu care avem încheiate contracte de parteneriat, în aceeaşi perioadă, vrem să organizăm acţiuni de împădurire şi, totodată, de popularizare a rolului şi importanţei pădurii. Tot pentru elevi, în data de 15 aprilie, organizăm concursuri de fotografii şi lucrări cu tematică, iar pe 23 martie, sărbătorim Ziua Parcului Naţional Retezat. În această perioadă, în colaborare cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic, ai Agenţiei de Protecţia Mediului, ai Gărzii de Mediu, precum şi ai altor instituţii, vom pune bazele plantării la fiecare ocol silvic, a minimum unui hectar de teren, din afara fondului forestier naţional.

 

Vă rezumaţi doar la regenerarea pădurilor sau mai aveţi în plan şi alte aspecte?
Mai avem în program şi îmbunătăţirea altor activităţi. De exemplu, acţiunile de îngrijire, susţinute a Parcului de Zimbri din Pădurea Slivuţ, de lângă Haţeg, aflat în administrarea Ocolului Silvic Retezat, au fost începute în 2006, iar în urma furajării şi a numeroaselor tratamente, în toamna anului 2008, s-a putut constata că efectivul de zimbri s-a mărit cu doi pui, iar cele şase exemplare sunt într-o stare foarte bună de sănătate. Pentru anul 2011, se are în vedere îmbunătăţirea condiţiilor de vizitare a parcului, prin diferite lucrări susţinute, cum ar fi: repararea căilor de acces, refacerea împrejmuirii ţarcului, repararea anexelor unde este depozitată hrana animalelor, actualizarea şi îmbunătăţirea materialelor publicitare, cât şi creşterea efectivului, prin aducerea unui mascul de la Direcţia Silvică Dâmboviţa.

Cât de interesaţi sunt proprietarii de păduri, de protejarea suprafeţelor proprii şi care este situaţia furturilor înregistrate?
Fiecare trebuie să conştientizeze cât de importantă este încheierea cu Direcţia Silvică Hunedoara, a contractelor de pază/administrare, pentru  suprafeţele de pădure avute în proprietate. În momentul de faţă, există în jur de 30.000 de ha neacoperite cu contracte de pază. Dacă ar fi să luăm în calcul, ultimii doi ani, în suprafeţele aflate în paza noastră, furturile de lemn au avut caracter izolat,  acţiunile de acest gen fiind stopate şi pedepsite. În anul 2011, în conformitate cu planurile comune, conturate între Direcţia Silvică Hunedoara şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara, se vor intensifica verificările în suprafaţa fondului forestier, cu scopul combaterii şi prevenirii tăierii ilegale şi a altor infracţiuni în domeniul silvic. În această perioadă, o atenţie deosebită ar trebui să o aibă proprietarii de suprafeţe agricole, care trebuie să-şi supravegheze acţiunile de curăţare şi fertilizare a suprafeţelor, prin incendiere.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

2 zile ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…

3 zile ago