S-a deschis Salonul Hunedorean al Cărţii
În organizarea Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu”, ieri, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, a debutat cea de-a XVI-a ediţie a Salonului Hunedorean al Cărţii.
Cuvântul de salut a venit din partea preşedintelui CJ Hunedoara, Adrian David (foto mic în dreapta), prezent la manifestare. Trebuie spus că preţ de patru zile, între orele 10 şi 20, hunedorenii pot vizita standurile a 83 de edituri din România, bucurându-se în acelaşi timp de întâlniri cu diverse personalităţi din sfera culturală şi nu numai.
„Ne-au onorat invitaţia edituri din Alba-Iulia, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Deva, Focşani, Iaşi, Petroşani, Piteşti, Reşiţa, Sibiu, Simeria şi Târgovişte. Programul Salonului este foarte bogat, în fiecare zi urmând să fie organizate lansări de carte şi întâlniri cu personalităţi de anvergură ale culturii: istoricul Lucian Boia şi scriitorul şi omul politic Markó Béla fiind doar două nume care vor conferi un grad mare de atractivitate manifestării. Standurile de carte prezente oferă o paletă editorială extrem de bogată, toate categoriile de vârstă şi ocupaţionale putându-şi găsi cărţile pe care şi le doresc, la preţuri accesibile”, a declarat Sebastian Bara (foto mic în stânga), directorul Bibliotecii Judeţene. În ce priveşte lansarea de ieri, a volumului V – „Personalităţi hunedorene” – din lucrarea „Judeţul Hunedoara, monografie”, managerul a apreciat-o ca fiind un inventar al marilor figuri din toate domeniile importante, care s-au născut pe meleaguri hunedorene şi au activat în zonă.
„Un element de noutate pe care îl reprezintă monografia este gruparea personalităţilor după criteriile Clasificării Zecimale Universale cu care operează orice bibliotecă din lume. Am considerat că, în acest fel, oferim o mai bună orientare şi de aceea volumul se deschide cu capitolul dedicat jurnaliştilor şi se încheie cu istoricii hunedoreni. Impresionează galeria de nume mari cu care se mândreşte judeţul, de la Iancu de Hunedoara şi Gabriel Bethlen la Aurel Vlaicu, Densusieni, Sigismund Toduţă, dar şi numele noi, care au fost consemnate pentru prima dată într-o lucrare monografică elaborată de bibliotecă, includerea acestora făcându-se prin strădania colectivului de coordonatori”, a mai precizat acesta. De asemenea, tot ieri s-a celebrat aniversarea revistei Vox Libri, împlinindu-se un deceniu de la apariţia primului număr al acestei reviste a Bibliotecii Judeţene. Au luat parte realizatorii publicaţiei, numeroşi colaboratori care şi-au pus semnătura în paginile ei, precum şi mulţi cititori. Strădania colectivului a fost răsplătită pe plan naţional cu prestigiosul premiu pentru cea mai bună revistă de bibliotecă, oferit de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.
Da, este o manifestare de ținută pentru care BJ, directorul I.S. Bara, colectivul condus de aceasta merită felicitări maxime.
Erată Moise Nicoară