Deşi are în proprietate doar 420 de hectare de păşune, administraţia locală din Turdaş le-a atribuit prin licitaţie, astfel încât să se respecte legea şi să nu existe discuţii în rândul celor interesaţi să le administreze. Dar şi aşa, au apărut câteva voci care au criticat procedura.
Nu e o afacere, sunt bani europeni
„Avem o hotărâre de consiliu local pentru acest lucru şi am organizat licitaţie de atribuire, cu caiet de sarcini şi tot ceea ce presupune un astfel de pas legal. Numai că lumea nu prea are treabă cu legea şi vrea doar să i se dea. Nu mai contează cum şi în ce fel se procedează. Deja am auzit unele nemulţumiri. La licitaţie s-au prezentat îngrijitori de animale, la nivel de comună neavând asociaţii de crescători de animale. Am stabilit un tarif de plecare de 150 de lei pe hectar. Au fost licitatori care au oferit 200-250 de lei. Am calculat cât să fie bine şi pentru cei care lucrează pământul, pentru că nu facem o afacere din asta. Din subvenţia primită trebuie să le rămână bani pentru întreţinere. Fondurile sunt alocate de UE exclusiv pentru păstrarea păşunilor în stare bună, nu să facă afaceri, primăriile. Eu aşa interpretez lucrurile şi cred că aşa e normal”, spune Remi Bocşeri (foto), primarul comunei Turdaş.
Liber la teren, pentru parcul arheologic
O altă veste dată de primarul Bocşeri este legată de terenul care are ca destinaţie construcţia unui parc arheologic menit să promoveze obiecte de circa 6.500 de ani, descoperite în cadrul sitului arheologic din Turdaş. Acesta va fi scos, în scurt timp, din circuitul agricol. „Am reuşit să obţin avizul necesar de la Ministerul Agriculturii pentru scoaterea din circuitul agricol a unei suprafeţe de 5 hectare de păşune, care va fi destinată parcului arheologic. Am depus documentaţia la OCPI Orăştie şi aşteptăm ridicarea extrasului CF, apoi aprobarea în Consiliul Local. Restul le revine colaboratorilor”, mai arată Remi Bocşeri. Trebuie amintit că parcul arheologic va include în primă fază, 10-12 aşezări precum cele din neolitic, mobilate şi dotate cu obiecte specifice acelor vremuri. De asemenea, vor exista panouri de informare puse în slujba vizitatorilor atât pe autostradă, cât şi pe drumul naţional. Proiectul se află sub tutela Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) şi se va bucura de coordonarea ştiinţifică a profesorului universitar dr. Sabin Luca, de la Muzeul Brukenthal din Sibiu şi de sprijin administrativ local.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…