Actualitate

S-a inaugurat lapidariumul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane

Magdalena Şerban

La Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) s-a inaugurat, ieri, un colţ de istorie. O nouă construcţie ridicată la poalele Cetăţii adăposteşte piese de mare gabarit, unele cu vechime chiar de peste 5.000 de ani. Astfel, muzeul devean a devenit al doilea din Transilvania care are un lapidarium, după Muzeul Brukenthal din Sibiu. La eveniment, au participat oficialităţi locale şi judeţene, precum şi iubitori ai adevăratelor valori ale trecutului.

Bine încadrat în ambient
Construcţia lapidariumului este una în taluz, din metal şi sticlă, are 30 de metri lungime şi şase metri lăţime (în suprafaţă totală de 180 de metri pătraţi), iar valoarea investiţiei se ridică la suma de 800.000, ea fiind asigurată de CJ Hunedoara. De precizat că acoperişul este unul înierbat, pentru a fi prevenit efectul de seră, dar şi pentru a se încadra cât mai bine în ambient (în jur se află parcul central al Devei, precum şi cetatea, deci multă verdeaţă). Lapidariumul este compartimentat în cinci incinte care expun piese arheologice de tip funerar, monumente inscripţionate şi statui, în general, piese valoroase, de mare gabarit, neprezentate niciodată publicului. Acestea provin din preistorie şi din perioada dacică şi romană.

Un nou produs cultural
Conform Lilianei Ţolaş (foto), managerul MCDR Deva, noua clădire a fost ridicată cu scopul de a aduna la un loc cele mai reprezentative piese arheologice descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara, dar şi de a permite publicului vizitator să admire frumuseţea măiestriei antice. „Lapidariumul adăposteşte, momentan, aproximativ 100 de piese de mare gabarit, care, în ultimii 20 de ani, au stat afară, în ploaie şi intemperii, însă au fost şi vor rămâne valoroase. De altfel noi vom încerca, pe măsură ce restaurăm, să expunem şi alte piese pe care le deţinem. Ca un element de curiozitate, lumea poate vizita inclusiv cele două piese scoase nu cu mult timp în urmă, din râul Mureş. Una dintre ele este în interiorul zidului medieval, iar cealaltă se află chiar la intrare, pe alee. Se poate spune că lapidariumul este un nou produs, menit să întregească oferta culturală a judeţului. El va fi inclus într-un circuit turistic, împreună cu alte obiective importante”, a precizat Liliana Ţolaş. Potrivit acesteia, anul viitor, depozitul subteran al muzeului va intra în reparaţie capitală, urmând a adăposti toate celelalte piese ce nu sunt de un interes major pentru public. De menţionat că lapidariumul poate fi vizitat începând de azi, vizitatorii putând să admire exponatele fără a plăti în plus faţă de preţul unui bilet de intrare la muzeu (1,5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap  şi 3,5 lei pentru adulţi). Orarul este de marţi-duminică, de la 9-17.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura