Recent, Casa de Cultură din Călan a găzduit ceremonia de absolvire a peste 380 de asistenţi medicali generalişti, de farmacie şi balneofizioterapie, proaspăt absolvenţi ai Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ din Călan, respectiv din Deva şi Caransebeş. La eveniment au luat parte directori de deconcentrate, cadre didactice, părinţi, diverşi invitaţi şi colaboratori ai unităţii de învăţământ.
Burse europene
Asociaţia Umanitară Societatea Doamnelor din Călan este prezentă de peste 22 de ani în Călan, în municipiul Deva de 10 ani, iar în Caransebeş de cinci ani, domeniul principal fiind cel al Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“, de pe băncile căreia au ieşit până în prezent, 2.417 de asistenţi medicali. Aici, cursanţii beneficiază de fonduri europene, material didactic şi pregătire practică în spitale cum sunt cele din Deva, Haţeg, Oţelul Roşu şi Caransebeş, în cadrul unor farmacii ca Farmed din Călan sau Revitalia din Călan şi Deva. În acest an şcolar, 360 de cursanţi din anul I şi II de studiu primesc subvenţii în cuantum de 767 lei fiecare, la care se adaugă şi 36 de premii. „Azi, 382 de absolvenţi au părăsit băncile şcolii noastre, având o calificare ce îi face competitivi pe piaţa muncii din România şi Europa, iar în total, un număr de 1.050 cursanţi au beneficiat în acest an şcolar de pregătirea teoretică şi practică, asigurată de 134 cadre didactice, medici, farmacişti, asistenţi medicali şi personal auxiliar. Pentru toţi am un singur motto: să răspândească sănătate şi fericire acolo unde vor merge. Îi îndemn să fie constructivi, să-şi practice meseria cu dăruire şi competenţă, iar peste 10, 20 de ani sau chiar mai mulţi, să poată spune că au participat la scăderea procentului de îmbolnăviri, la eradicarea de boli grave sau la lupta de a învinge cancerul şi SIDA”, a afirmat Eleonora Gavrilesc, managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“. Mai trebuie spus că depunerea Jurământului Asistentului Medical şi predarea Cheii au fost momentele cele mai emoţionante. Apoi, absolvenţii au trecut la partea cea mai frumoasă a festivităţii: imortalizarea momentului de graduare. Seara s-a încheiat la Restaurantul Royal din Călan, cu un banchet pe ritmuri populare susţinute de Ciprian Roman.
Evoluţie de peste două decenii
Şcoala „Carol Davila“ Călan este o filială a Şcolii Postliceale Carol Davila-Bucureşti. În 1999, a primit autorizaţia de încredere, emisă de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar în anul 2009, la propunerea Comisiei Naţionale de Evaluare şi Acreditare a Învăţământului Preuniversitar, a fost acreditată prin Ordinul emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. „Am început cu un număr de 72 de persoane, iar acum, am ajuns să fim importanţi furnizori ai forţei de muncă pe piaţa de profil. Meritele sunt ale tuturor celor implicaţi în activitatea de zi cu zi şi cărora doresc să le aduc mulţumiri”, a arătat, în încheiere, managerul şcolii postliceale.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…